Emirul Dubaiului a ordonat răpirea a două fiice și a orchestrat o campanie de intimidare împotriva fostei sale soții, a decis un judecător britanic, ceea ce poate fi o lovitură majoră pentru reputația de reformator a șeicului Mohammed bin Rashid al-Maktoum, anunță Reuters, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Judecătorul Andrew McFarlane a acceptat o serie de acuzații făcute de fosta soție a șeicului, prințesa Haya bint al-Hussein, în timpul unui proces de custodie asupra celor doi copii ai lor la Înalta Curte din Londra.

Prințesa Haya a fugit la Londra, pe 15 aprilie anul trecut, cu copiii, Jalila, 12 ani și Zayed, 8 ani. Prințesa a cerut unui tribunal de la Londra un ordin de protecție împotriva căsătoriei forțate.

McFarlane a declarat că a acceptat afirmația că Mohammed a aranjat ca fiica sa Shamsa, pe atunci în vârstă de 18 ani, să fie răpită pe străzile orașului Cambridge în 2000 și să fie adusă în Dubai.

Judecătorul spune că șeicul a aranjat ca sora mai mică a lui Shamsa, Latifa, să fie răpită de la bordul unui vas aflat în ape internaționale de către forțele indiene în 2018 și s-a întors în emirat, într-o a doua încercare eșuată de evadare.

Ambele au fost „lipsite de libertate”, a spus McFarlane.

Într-o declarație șeicul a apreciat că hotărârea prezintă „doar o parte a poveștii”, că demersul nu îi protejează pe copiii săi „de atenția mass-media în modul în care sunt protejați alți copii în Regatul Unit”.

Judecătorul McFarlane consideră că șeicul a supus-o pe Haya unei campanii de intimidare care a făcut-o să se teamă pentru viața ei.

Hotărârea nu stabilește o vinovăție de natură penală, dar va aduce o lovitură reputației șeicului, considerată la nivel global ca forța vizionară din spatele saltului pe care l-a făcut Dubaiul pe scena internațională.