Turcia a anunţat joi că a desfăşurat circa o mie de poliţişti de-a lungul fluviului de la frontiera cu Grecia pentru „a împiedica” Atena să-i „respingă” pe migranţii care încearcă să forțeze graniţa elenă, după ce Ankara a decis să-i lase să treacă, relatează Le Soir, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Azi dimineaţă am trimis de-a lungul fluviului Meriç (Evros, în greacă) 1.000 de membri ai forţelor speciale ale poliţiei, pe deplin echipaţi, pentru a-i împiedica să-i respingă pe migranţi”, a declarat ministrul de interne, Süleyman Soylu, cu ocazia unei vizite în zona de graniţă.

Turcia a deschis graniţa cu Grecia săptămâna trecută, pentru a-i lăsa să treacă pe migranţii deja prezenţi pe teritoriul său. De la acest anunţ, zeci de mii de persoane s-au masat de-a lungul frontierei terestre dintre Turcia şi Grecia, încercând să treacă prin punctele de trecere a frontierei sau traversând fluviul.

Alţii au reuşit să ajungă în Grecia prin insulele din Marea Egee, precum Lesbos şi Chios.

Atena a anunţat că a împiedicat în ultimele zile mai multe mii de migranţi să intre ilegal pe teritoriul ei. Mai mulţi migranţi intervievați de AFP de partea turcă a graniţei au arătat că au fost trimişi înapoi de autorităţile greceşti după ce au fost interceptaţi de cealaltă parte a frontierei, adesea după ce au fost jefuiţi de bunurile personale: bani, telefon, încălţăminte.

Turcia mai acuză fortele de frontieră greceşti că au ucis un migrant, ceea ce Atena neagă ferm, respingând „informaţiile false”.

Uniunea Europeană a calificat drept „şantaj” decizia luată de Ankara de a deschide graniţele, în momentul în care Turcia este în căutarea unui sprijin occidental în Siria.