Președintele turc Erdogan anunță o încetare a focului în provincia siriană Idlib, joi, de la miezul nopții, după discuțiile pe care le-a avut la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, scrie AFP.

Erdogan si PutinFoto: kremlin.ru

"În această seară, începând cu miezul nopții (21,00 GMT) încetarea focului va intra în vigoare", a spus Erdogan, care a avertizat că Ankara "își rezervă dreptul de a replica cu toată forța sa și peste tot la orice atac al regimului" de la Damasc.

Vladimir Putin a declarat că cele două țări au căzut de acord „asupra unui text" care "va servi drept bază solidă pentru a pune capăt luptelor în zona de dezescaladare din Idlib".

Armatele rusă și turcă vor organiza începând cu 15 martie patrule comune pe autostrada M4, o axă strategică care traversează regiunea Idlib, a precizat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, care a citit o declarație comună.

Potrivit unui alt acord, cele două țări vor să creeze un "culoar de securitate" cu o lățime de șase km de o parte și de alta, respectiv o zonă-tampon de 12 kilometri.

Parametrii acestei zone vor fi definiți de Ankara și Moscova în șapte zile.

Organizat de urgență, summitul Erdogan - Putin vine după o escaladare bruscă în Idlib, în nord-vestul Siriei, regiune controlată de grupări rebele susținute de Ankara și de organizații jihadiste.

Regimul Bashar al-Assad, sprijinit de aviația rusă, a declanșat în decembrie o ofensivă pentru recucerirea regiunii, provocând o catastrofă umanitară, cu peste un milion de oameni care au fugit din calea violențelor.

Ankara a declanșat o ofensivă de anvergură împotriva regimului după moartea a 34 de militari turci în lovituri aeriene atribuite de guvernul turc Damascului.

Aceste confruntări au tensionat relațiile dintre Ankara și Moscova care, în ciuda intereselor divergente din Siria, și-au întărit cooperarea în ultimii ani.