Uniunea Europeană ''respinge cu fermitate utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice'', potrivit unei declaraţii a miniştrilor de interne din blocul comunitar adoptate la încheierea unei reuniuni de urgenţă. În replică, Turcia susține că scopul în deschiderea uşilor nu a fost să creeze o criză artificială, dar că are o limită în capacitatea de primire.

migrantiFoto: ONU

Peste 10.000 de migranţi au încercat să treacă frontiera începând de vineri, când Turcia a anunțat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE destinat să limiteze afluxul de migranţi în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro.

Uniunea Europeană ''respinge cu fermitate utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice'', potrivit unei declaraţii a miniştrilor de interne din blocul comunitar adoptate la încheierea unei reuniuni de urgenţă, scrie AFP.

Cei 27 solicită, de asemenea, Turciei ''să pună în aplicare pe deplin prevederile acordului'' din 2016 încheiat cu UE în urma crizei migratorii din 2015.

Cele 27 de state membre ale UE s-au mobilizat pentru a contracara şantajul Ankarei care a decis să-i lase pe migranţi să treacă, reanimând spectrul crizei din 2015: de la începutul săptămânii, responsabilii de la Bruxelles au efectuat vizite în Grecia şi în Turcia, iar pentru miercuri a fost programată o reuniune de urgenţă ministerială la Bruxelles. Astfel, la cinci ani de la afluxul masiv de refugiaţi, UE a consolidat controlul la frontiere, dar rămâne în căutarea unei politici eficiente de azil, notează AFP.

În cadrul unei reuniuni de urgenţă a celor 27 care a avut loc miercuri la Bruxelles, europenii şi-au manifestat solidaritatea cu Grecia şi fermitatea lor privind protejarea frontierelor pentru a împiedica trecerea a mii de migranţi. Guvernul francez a denunţat în special decizia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a permite migranţilor prezenţi în ţara sa să treacă în Europa, pentru a obţine un sprijin european în Siria.

Europa nu va ''ceda şantajului'' migratoriu exercitat de Turcia şi graniţele sale vor rămâne ''închise'' pentru migranţii trimişi de această ţară, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Turcia respinge acuzațiile de șantaj

În replică, Turcia a respins acuzaţiile de ''şantaj''.

''Nu am considerat niciodată problema refugiaţilor ca un instrument de şantaj politic. Scopul nostru în deschiderea uşilor nu a fost să creăm o criză artificială, să exercităm presiuni politice sau să servim intereselor noastre'', a susținut purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara. El a subliniat că Ankara nu vrea să forţeze pe nimeni să rămână în Turcia, care găzduieşte aproape patru milioane de refugiaţi, majoritatea fiind sirieni.

''Capacitatea de primire a Turciei are o limită'', a adăugat el, cerând Bruxelles-ului să îşi respecte promisiunile în termenii acordului încheiat de UE şi Ankara în 2016 de a ţine sub control migraţia din Orientul Mijlociu. (Sursa: Agerpres)