La o zi după 3 martie, ziua Eliberării Bulgariei de sub stăpânire otomană, Grupul parlamentar al „Partidului Socialist Bulgar (BSP) pentru Bulgaria” a pus pe ordinea de zi ca subiect extraordinar o propunere de decizie prin care Adunarea Națională se pronunţă pentru abrogarea sancțiunile împotriva Rusiei, impuse de Uniunea Europeană din cauza anexării ilegale a Peninsulei Crimeea, relatează Dnevnik, citat de Rador.

Sanctiuni RusiaFoto: torange.biz

Propunerea BSP a fost respinsă după mai bine de o oră de dezbateri.

Doar 82 de parlamentari de la „BSP pentru Bulgaria” și Ataka au votat împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, în timp ce ceilalți parlamentari au fost ori împotrivă, ori s-au abținut.

Proiectul de decizie a fost semnat de 58 de socialiști și a fost înaintat Adunării Naționale în ultima zi lucrătoare înainte de vacanța de vară - la 31 iulie 2019.

Acum, examinarea sa a fost inclusă pe ordinea de zi printr-o procedură, în aşa-numita „zi a opoziţiei”. În fiecare primă zi de miercuri a lunii, un grup parlamentar propune un punct extraordinar în programul de lucru.

Unul dintre motivele principale ale BSP pentru ca Parlamentul să se pronunţe pentru anularea sancţiunilor împotriva Rusiei este nevoia de a dinamiza relațiile comerciale și economice dintre Bulgaria și Federația Rusă, ceea ce a fost evident în vizitele președintelui Rumen Radev și ale premierului Boiko Borisov la Moscova și Sankt Petersburg.

În timpul dezbaterii grupului parlamentar „BSP pentru Bulgaria”, au fost prezentate diferite argumente pentru ridicarea sancțiunilor - că nu funcționează, că este necesar un dialog cu Rusia, că este timpul să se încheie această etapă.

În esență, însă, soluția propusă nu poate, în practică, să anuleze sancțiunile, ci doar să exprime poziția Adunării Naționale împotriva lor.

GERB a anunțat că există şi acum dialog cu Federația Rusă, iar o dovadă în acest sens e faptul că prețul gazelor rusești în Bulgaria a fost redus cu aproape 40%.

În afară de asta, potrivit guvernanţilor, o asemenea decizie a Parlamentului nu garantează o independența constituțională a puterii executive.

Cei de la GERB cred că BSP introduce decizia acum pentru a îşi rezolva probleme interne de partid, înainte de alegerea directă a unui lider.