Primele estimări arată că Joe Biden a câștigat alegerile pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte în nouă state din 14 state în care a avut loc ''Super Tuesday'', în fața contracandidatului său Bernie Sanders.

HotNews.roFoto: Hotnews

Edison Research și principalele rețele de televiziune l-au declarat pe Biden câștigător în Texas, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, Carolina de Nord și Virginia, potrivit Associated Press. Joe Biden a câştigat alegerile primare democrate şi în Massachusetts, fieful rivalei progresiste Elizabeth Warren în cursa pentru învestire, potrivit estimărilor presei americane.

Bernie Sanders a câştigat alegerile primare democrate în statul Utah, potrivit proiecţiilor presei americane. El s-a impus și în Vermont şi Colorado.

Rezultatele provizorii au arătat că Biden și Sanders s-au luptat pentru locul fruntaș și în Texas, Maine, Massachusetts, Minnesota și Arkansas. Biden, vicepreședintele lui Barack Obama, a înregistrat un avânt după ce a cîștigat sâmbătă în Carolina de Sud. Michael Bloomberg, fostul primar miliardar din New York, pare să fi câștigat în Insulele Samoa americane.

Joe Biden a salutat marţi o ''seară bună'' pe calea de a fi ''şi mai bună'', după primele rezultate ale ''Super Tuesday'', care îi dau un avans în faţa rivalului său socialist Bernie Sanders, scrie AFP.

''Este o seară bună! Şi se pare că va deveni şi mai bună! Nu se numeşte degeaba Super Tuesday", a declarat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în faţa susţinătorilor săi din Los Angeles, în California.

Biden se bucură de sprijinul puternic al unei largi coaliții de alegători, inclusiv femei și bărbați, albi și negri, cu sau fără studii universitare și al celor care se considerau liberali sau moderați.

Și senatorul socialist Bernie Sanders şi-a declarat ''încrederea absolută'' în victoria sa finală în alegerile primare democrate, în pofida primelor rezultate de la ''Super Tuesday'' care dau câştig de cauză rivalului său Joe Biden. "Vă spun cu încredere absolută, vom câştiga nominalizarea democrată şi vom învinge cel mai periculos preşedinte din istoria ţării noastre", a declarat candidatul în cursa pentru Casa Albă în faţa susţinătorilor din fieful său Vermont.

Partidul Democrat organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia şi în Insulele Samoa americane.

"Super-marţea" alegerilor reprezintă cea mai mare miză în eforturile pentru obţinerea numărului de 1.991 de delegaţi, necesar pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din noiembrie. În total, marţi sunt alocate voturile a 1.357 de delegaţi. Principalii concurenţi sunt senatorul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joseph Biden. În cursa electorală sunt şi Elizabeth Warren, Michael Bloomberg şi Tulsi Gabbard.

Pete Buttigieg, primarul orăşelului South Bend (Indiana), a anunţat duminică suspendarea campaniei electorale. La rândul său, senatoarea Amy Klobuchar a anunţat luni retragerea din cursa electorală şi susţinerea pentru Joseph Biden. În urma voturilor, candidatul Partidului Democrat care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump în scrutinul prezidenţial va fi desemnat în iulie.