Vulcanul Merapi din Indonezia, unul dintre cei mai activi din lume, a erupt marţi, proiectând un nor gigant de cenuşă la peste 6.000 de metri înălţime şi conducând la închiderea unui aeroport internaţional, conform AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autorităţile nu au ridicat nivelul de alertă după erupţia produsă marţi dimineaţa, însă au închis temporar Aeroportul Internaţional din oraşul Solo, cunoscut şi sub numele de Surakarta, situat la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri.

Vulcanul Merapi a erupt timp de peste şapte minute, a anunţat Centrul pentru prevenirea riscurilor vulcanice şi geologice pe site-ul său. Locuitorilor li s-a interzis să se apropie pe o rază de trei kilometri de vulcan, avertizând asupra riscurilor scurgerilor de lavă şi a norilor de gaze şi cenuşă vulcanică.

Cenuşă amestecată cu nisipul aruncat prin craterul vulcanului Merapi, situat în apropierea capitalei culturale indoneziene Yogyakarta, a căzut peste localităţile situate pe o rază de 10 kilometri în jurul vulcanului.

În 2010, o erupţie majoră a Merapi a provocat moartea a 300 de persoane şi a condus la evacuarea altor peste 280.000 de locuitori. Aceasta a fost cea mai puternică erupţie după cea din 1930, care s-a soldat cu 1.300 de decese, în timp ce o explozie din 1994 a ucis 60 de persoane. (Sursa: Agerpres)