Noul coronavirus se răspândește acum mult mai rapid în afara Chinei decât în această țară de origine, aeroporturile din țările afectate majorând măsurile de filtrare a călătorilor, transmite Reuters. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că lupta se dă pe ”un teritoriu necunoscut”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de marți, LIVETEXT pe HotNews.ro:

01.22Șeful OMS: Coronavirusul - rată de mortalitate mai mare decât în cazul gripei, dar poate fi controlat

00.40 Numărul deceselor cauzate de coronavirus crește în SUA la 9, potrivit Mediafax. Alți doi locuitori din King County, Washington, au murit din cauza coronavirusului, aducând totalul deceselor din Statele Unite la nouă, relatează CNN. Cele două victime au murit pe 26 februarie, înainte de decesele raportate anterior. Este vorba de o femeie de 80 de ani, care a murit acasă și un bărbat de 50 de ani care a murit la Harborview Medical Center din Seattle.

23.20 Banca Mondială a anunțat un plan de urgență de 12 miliarde de dolari, pentru a ajuta țările care au nevoie să „ia măsuri eficiente” pentru a ține sub control epidemia de Covid-19

21.17Spania anunță primul deces cauzat de infecția cu coronavirus, în Valencia. Un bărbat din regiunea Valencia a murit din cauza coronavirusului, acesta fiind primul deces înregistrat în Spania de la debutul epidemiei, a declarat marți un oficial local, citat de Reuters.

20.58 Numărul cazurilor în Franța a urcat la 212

20.55 Iran eliberează temporar 54.000 de deținuți testați negativ la Covid-19

20.45 Argentina și Chile au anunțat marți primele lor cazuri de infecție cu coronavirus

Până acum, în America de Sud au fost confirmate numai două cazuri, în Brazilia, fiind vorba de două persoane revenite din Italia.

20.36 Italia anunţă că numărul deceselor a ajuns la 79, iar cel al infectărilor a depăşit 2.500

20.35 Reuniunea din aprilie a FMI și a Băncii Mondiale, care atrage de obicei zeci de mii de oameni la Washington, va avea loc în acest an în "format virtual", din cauza coronavirusului (AFP)

20.20 În SUA, autoritățile anunță că numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 108 - marți înregistrându-se 17 noi cazuri, precum și 4 noi decese

16:52Macron anunță rechiziționarea stocurilor și producției de măști de protecție

15.56 Cei 52 de oameni care au murit în Italia din cauza virusului aveau între 63 și 95 de ani. Segmentul larg de populație în vârstă din Italia reprezintă o provocare pentru autoritățile care încearcă să limiteze epidemia în cea mai afectată țară europeană, a explicat un expert în sănătate pentru Guardian.

15.17 Numărul de cazuri din Marea Britanie a crescut de la 39 la 51, a anunțat ministrul sănătății, adăugând că, foarte probabil, coronavirusul se va răspândi pe scară largă în țară

14.57 Rata de mortalitate a Covid-19, funcție de vârstă:

(Sursa: The Times)

14.21 Șeful serviciilor medicale de urgență din Iran, Pirhossein Kolivand, a fost infectat cu coronavirus

13.25 Boris Johnson: Armata britanică este pregătită să sprijine poliția pentru menținerea ordinii publice ca parte a planului guvernamental pentru cel mai negru scenariu de răspândire a coronavirusului

13.02 Iran: Până acum au murit 77 de oameni și au fost consemnate 2.336 de cazuri. Este țara cu cele mai multe decese în afară de China

12.53Nu toți suntem egali când vine vorba de transmiterea virusurilor. Ce este un ”super-spreader”

12.49 Grupul de Comunicare Strategică precizează că, la acest moment, autoritățile române sunt în dialog cu autoritățile ucrainene pentru verificarea traseului cetățeanului ucrainean infectat cu coronavirus și obținerea datelor necesare pentru demararea anchetei epidemiologice pe teritoriul României.

11.35 Ucraina a confirmat primul caz de coronavirus, un bărbat care a venit din Italia prin România, potrivit Reuters. El a fost spitalizat sâmbără, la Cernăuți.

”Pe 26 februarie, un bărbat s-a întors printr-un aeroport românesc. Scannerul de temperatură de pe aeroportul românesc a arătat că temperatura bărbatului era normală. După aceea, s-a întors în regiunea Cernăuți printr-un punct de trecere de la granița cu Ucraina”, a declarat Viktor Lyashko, vice-ministru al sănătății.

11.34 Numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus se ridică la 90.914, dintre care 3.116 de decese, în 76 de țări și teritorii, potrivit unui bilanț făcut de AFP, pe baza informațiilor oficiale.

China, fără Hong Kong și Macao, a inregistrat 80.151 de cazuri din care 2.943 de decese.

Țările cele mai afectate după China sunt Coreea de Sud (4.812 de cazuri, 477 de decese), Italia (2.036 de cazuri, 52 decese), Iranul (1.501 cazuri, 66 decese) și Japonia (268 de cazuri, 12 decese).

09.45 Ministrul britanic al sănătății: În continuare am putea fi nevoiți să facem lucruri ”pe care nu vrem să le facem”, avem nevoie urgent de o legislație pentru asta

09.27 Papa Francisc, care a anulat mai multe evenimente în ultimele zile din cauza unei răceli, a fost testat negativ pentru coronavirus - Il Messaggero

-------

”Cunoașterea și înțelegerea unei epidemii este primul pas spre înfrângerea ei. Suntem într-un teritoriu necunoscut cu COVID19. Nu am mai văzut până acum un patogen al aparatului respirator care să fie capabil de răspândire în comunitate, dar să și poată fi ținut sub control cu măsurile corecte”, a declarat Ghebreyesus, directorul OMS.

China continentală a raportat 125 de cazuri noi, ridicând bilanțul total la 80.151. Numărul de decese a ajuns la 2.943, cu 31 mai mare decât raportarea din ziua anterioară.

Potrivit monitorizării făcute de Universitatea Johns Hopkins pe platforma Arcgis, la nivel global au fost confirmate până acum aproape 91.000 de cazuri în peste 70 de țări, 48.000 de pacienți fiind vindecați. În toată lumea au murit cel puțin 3.117 oameni până acum.

În afara Chinei au fost infectați peste 8.700 de oameni și au murit 125.