Administraţia Donald Trump a dispus, luni, limitarea numărului angajaţilor chinezi în filiale din Statele Unite ale trusturilor media publice chineze, în replică la o serie de măsuri restrictive ale autorităţilor chineze asupra unor jurnalişti americani, relatează Mediafax.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

"De câţiva ani, Administraţia Chinei a impus măsuri de supraveghere din ce în ce mai dure, măsuri de persecutare şi intimidare asupra jurnaliştilor americani şi din alte ţări aflaţi în China", a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat, citat de agenţia de presă Reuters.

"Este vorba de o măsură care durează de mult timp. I-am implorat pe chinezi de ani întregi să îmbunătăţească atitudinea faţă de jurnaliştii aflaţi în China. Deci, măsurile noastre nu sunt o reacţie la un incident specific", a adăugat oficialul de la Departamentul de Stat, condamnând expulzarea unor reporteri ai publicaţiei The Wall Street Journal.

Începând din 13 martie, Washingtonul va limita la 100, în scădere de la 160, numărul angajaţilor chinezi ai Agenţiei China Nouă (Xinhua), ai postului China Global Television Network, postului China Radio International şi trustului China Daily Distribution Corp.

Cele patru trusturi media chineze se numără printre cele desemnate recent de Statele Unite entităţi străine.

În februarie, Administraţia de la Beijing a anulat vizele a trei reporteri The Wall Street Journal după ce publicaţia americană a refuzat să prezinte scuze pentru un editorial în care China era catalogată drept "adevăratul bolnav al Asiei". Un alt corespondent WSJ a fost nevoit să plece din China în 2019 după expirarea vizei.

Tensiunile între Washington şi Beijing s-au amplificat de când Donald Trump a devenit preşedinte al SUA, disputele fiind marcate de acuzaţii privind relaţiile comerciale, activităţi de spionaj sau susţinerea acordată de Statele Unite Taiwanului.