Noul coronavirus stârnește o dezbatere intensă în Iran între membrii ultraconservatori ai clerului șiit și guvern în privința măsurilor care trebuie adoptate împotriva infecției în Republica islamică, scrie AFP.

Iran, stiinta vs religieFoto: Captura LiveLeak

Dezbaterea stârnește diviziuni chiar în sânul autorităților religioase. "Este o dezbatere istorică între juriștii musulmani care urcă în primele zile ale islamului", spune Mohsen Alviri, profesor universitar și teolog în Qom, orașul sfânt aflat la 150 km sud de Teheran și primul focar al epidemiei de pneumonie virală care a ucis deja, oficial, 54 de oameni în Iran.

"Unii acordă prioritate ritualurilor religioase, pe care le plasează deasupra tuturor, chiar și a științei medicale", spune acest hodjatoleslam (rang intermediar în ierarhia clerului), în timp ce alții "cred că putem abandona rugăciunile obligatorii pentru a salva viața unei ființe umane".

Ayatollahul Mohammad Saidi, care conduce sanctuarul Fatima Masumeh din Qom, loc de pelerinaj vizitat anual de mulțimi de șiiți iranieni dar și străini, face parte din prima categorie.

În 26 februarie, într-o înregistrare video devenită virală pe rețelele sociale iraniene, Saidi a insistat ca lăcașul de cult să rămână deschis credincioșilor. "Acest sanctuar este o casă a vindecării", a afirmat el, invitând pelerinii să vină pentru "a-și vindeca bolile sufletului și ale corpului".

Argintul are efecte antibacteriene

Două zile mai devreme, Consiliul de securitate al provinciei Qom ordonase suspendarea rugăciunilor colective și, pentru sanctuar, dezinfectarea sa și instalarea de bariere care să împiedice accesul direct la mormânt, ale cărui decorațiuni din argint sunt sărutate de credincioși.

Dar ulterior a fost publicată o notă pe site-ul sanctuarului în care se afirmă că rugăciunea colectivă a fost menținută "la cererea locuitorilor din Qom" și că barierele instalate în jurul mormântului au fost rapid îndepărtate.

Un alt text publicat pe același site și citat de agențiile iraniene drept un "comunicat", devenit ulterior inaccesibil, sublinia "efectele antibacteriene ale argintului".

După disputele dintre autorități și sanctuarul din Qom, ministrul Sănătății, Said Namaki, a anunțat în 26 februarie restricții la intrarea în lăcașurile sfinte șiite.

Guvernul a temperat afirmând că propunerile inițiale erau „mai stricte" decât cele reținute în final.

De acum, potrivit deciziei anunțate de Namaki, credincioșii nu vor mai intra în locurile de pelerinaj decât cu condiția de a li se furniza "lichid dezinfectant, o informare adecvată (asupra bolii), măști și să se deplaseze, respectiv să nu se regrupeze, ci doar să se roage și să plece".

În condițiile în care mesajele de prevenție se multiplică la televiziuni și pe străzi, autoritățile - fapt rar - au anulat marea rugăciune săptămânală de vineri din Teheran și din alte mari orașe ale țării, precum Mashhad, important centru de pelerinaj șiit.

"Ayatollahul Khamenei laudă munca foarte prețioasă a doctorilor"

"Nimic nu justifică renunțarea la această datorie divină", a criticat ayatollahul Ahmad Alamolhoda, imam de rugăciune în acest oraș din nord-estul țării, citat de agenția oficială Irna.

Hodjatoleslamul Mohammadreza Zaeri consideră, dimpotrivă, "că dacă doctorii specialiști recomandă ca rugăciunea colectivă să fie temporar suspendată sau ca afluența în locurile religioase să fie redusă, această recomandare trebuie urmată."

Zaeri a făcuse aceste afirmații înainte ca ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Revoluției islamice, să intervină în dezbateri și să laude munca "foarte prețioasă" a doctorilor și infirmierilor, adăugând că devotamentul acestora ar putea permite "eradicarea în curând a sinistrului virus".

Dar, într-un alt video viral, Jaafar Ghafuri, militant al unei aripi șiite care respinge Republica islamică, apare în timp ce linge ornamentele de pe mormântul imamului Reza din Mashhad, în timp ce spune: "Mănânc virusul pentru a vă liniști și pentru ca voi să continuați să veniți la mausoleu."

O parte a presei iraniene anunța duminică arestarea sa.

La Qom, marele ayatollah Safi Golpayegani a publicat sâmbătă o fatwa care cere populației să "țină cont" de recomandările ministerului Sănătății.