"Milioane" de migranți se vor îndrepta "în curând" spre Europa, după ce Turcia a deschis granițele, a amenințat luni președintele Recep Tayyip Erdogan, în încercarea de a accentua presiunea asupra Uniunii Europene, scrie AFP.

Erdogan si PutinFoto: kremlin.ru

"De când am deschis granițele (vineri), numărul celor care s-au îndreptat spre Europa a atins sute de mii. În curând, acest număr se va exprima în milioane", a afirmat Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara.

Aceste cifre par mult supraevaluate în raport cu realitatea observată pe teren, notează AFP.

Erdogan a afirmat de asemenea că va cere o încetare a focului în Siria în cadrul întâlnirii pe care o va avea joi, la Moscova, cu Vladimir Putin.

După săptămâni de escaladare a tensiunilor în regiunea siriană Idlib, Turcia a anunțat în urmă cu o zi că a lansat o ofensivă de anvergură împotriva regimului Bashar al-Assad - susținut de Moscova.

"Voi merge la Moscova joi și voi discuta dezvoltările (din Siria) cu Putin. Sper că va lua măsurile necesare, precum o încetare a focului, și că vom găsi o soluție la acest dosar", a spus Erdogan.

În încercarea de a obține sprijinul occidentalilor, Turcia a anunțat săptămâna trecută deschiderea granițelor cu Europa pentru migranții de pe teritoriul său.

"După ce am deschis porțile, telefoanele s-au multiplicat. Ne spunea: Închideți porțile. Le-am spus: Este făcut, s-a terminat. Porțile sunt de acum deschise. Acum, vă veți asuma partea voastră de povară", a adăugat el.

Duminică, turcii au doborât două avioane ale regimului sirian, bombardiere Suhoi SU-24, potrivit Ankarei.

La sol, luptele sunt foarte puternic în special în jurul orașului strategic Saraqeb, cucerit și pierdut în mai multe rânduri de combatanți în ultimele săptămâni.

Potrivit agenției oficiale siriene SANA, trupele regimului au intrat luni în acest oraș, cu sprijinul aviației ruse.