Poliția de la Istanbul l-a arestat, duminică, pe redactorul-șef al site-ului în limbă tucă Sputnik, finanțat de Kremlin, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Ankara și Moscova, a anunțat angajatorul, relatează AFP.

Sputnik TurciaFoto: Captura Sputnik Turcia

Arestarea a fost anunțată pe Twitter și de redactorul-șef global al grupului, Margarita Simonian.

Înainte ca Mahir Boztepe să fie arestat, alți trei colaboratori, fuseseră arestați la Ankara, potrivit Margaritei Simonian.

Aceștia au fost arestați după ce s-au dus să depună o plângere pentru că persoane neidentificate au intrat în casa lor: acești ”hoți” ”au amenințat (colaboratorii) și au strigat că au trădat țara pentru că lucrează cu rușii”, a spus Simonian.

Când au ajuns la secția de poliție, polițiștii le-au zis că erau căutați pentru că au scris un articol sâmbătă care a provocat controversă în Turcia.

În acest articol, Sputnik a descris drept ”provincie furată” regiunea Hatay, integrată Turciei în 1939 după ce a fost cedată de Franța, care a primit de la Societatea Națiunilor mandat de a administra Siria, pentru a asigura neutralitatea Ankarei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ministerul rus de Externe a cerut duminică autorităților turce să ”intervină” și ”să asigure siguranța jurnaliștilor”.

Incidentul vine într-un moment în care parteneriatul dintre Rusia și Turcia este subminat de escaladarea tensiunilor în Siria, unde susțin tabere diferite.