”Noi, cei din Lombardia, suntem ţinuţi la distanţă cu greaţă de persoane care trăiesc în mijlocul gunoaielor, sau nu au bidet şi de persoane a căror capitală are canalele pline cu copii abandonaţi”.

postare consilier Fraschini Foto: Hotnews

Declaraţia aparţine lui Niccolò Fraschini, consilier municipal în oraşul Pavia, care a postat ieri pe Facebook mesajul de mai sus, adăugând ameninţător: “De la aceste persoane nu acceptăm lecţii de igienă. Staţi liniştiţi, când se va termina totul, rolurile se vor inversa”. Fraschini este şi purtător de cuvânt în cadrul Regiunii Lombardia.

Postarea a devenit virală şi a strâns zeci de comentarii critice, dar după 10 ore a fost ştearsă de pe profilul politicianului italian. Înainte de a fi ştearsă, o comentatoare l-a întrebat la cine se referă în declaraţia sa, iar Fraschini a precizat: “la napoletani, francezi şi români”.

“O postare ruşinoasă, care a stârnit o avalanşă de insulte şi l-a constrâns pe consilier să elimine textul, dar deja circulă peste tot un screenshot care a provocat indignarea tuturor”, scrie publicaţia “Il Mattino” din Napoli, care mai precizează că este foarte gravă şi “insultarea României”.

Hotnews.ro l-a contactat pe Niccolo Fraschini pentru a cere lămuriri cu privire la tonul jignitor la adresa românilor, dar până în acest moment nu am primit răspuns.

Guvernatorul Luca Zaia şi chinezii

Ieri, o altă declaraţie controversată, tot cu privire la igienă, a fost făcută de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, cu referire la chinezi: “Igiena poporului nostru, a celor din Veneto, a italienilor, prin cultura pe care o avem, este de a ne face duş, de a ne spăla, de a ne spăla des pe mâini, de a ne îngriji mult de curăţenia personală. La fel cu alimentaţia, aceleaşi reguli, frigiderul, data de expirare a alimentelor. Ce treabă are? Are, pentru că e vorba de o chestiune culturală. China a plătit scump această epidemie, pentru că oricum i-am văzut cu toţii că mănâncă şoareci vii şi chestii de acest gen”.

Ambasada Chinei a replicat, susţinând că acuzaţiile sunt o calomnie la adresa poporului chinez iar guvernatorul Luca Zaia şi-a retras cuvintele: “cer scuze dacă prin afirmaţiile mele cineva s-a simţit jignit”.

Hotnews.ro a contactat Ambasada României în Italia pentru a obţine o reacţie la declaraţiile politicianului italian.

Reacția MAE

  • „Ministerul Afacerilor Externe a reacționat prin intermediul Ambasadei României la Roma, atât prin reacția publică postată pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, condamnând derapajul, cât și prin mesajul transmis de ambasadorul României la Roma autorului declarațiilor. Ministerul Afacerilor Externe menționează că primarul orașului Pavia s-a delimitat și a condamnat declarațiile consilierului local”