Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că a ridicat la "foarte ridicat" nivelul de amenințare legat de noul coronavirus, care a contaminat circa 79.000 de persoane în China și peste 5.000 în restul lumii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie acum să ridicăm evaluarea riscului de propagare și a riscului de impact a Covid-19 la un nivel foarte ridicat la nivel mondial", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă. Este vorba de cel mai ridicat nivel folosit de OMS.

Acesta a precizat că peste 20 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare în lume și mai multe produse terapeutice sunt în curs de testare clinică. Primele rezultate sunt așteptate în "câteva săptămâni", a subliniat acesta.

China a fost până recent unicul focar mondial de coronavirus, dar riscul s-a multiplicat cu apariția a noi țări-sursă precum Coreea de Sud, Iran sau Italia.

În China, de unde a pornit epidemia în decembrie, virusul a ucis 2.791 de persoane. În restul lumii, au murit 67 de oameni.

"Ceea ce vedem acum sunt epidemii legate de Covid-19 în mai multe țări, dar majoritatea cazurilor pot fi încă atribuite unor contacte comune sau unor grupuri de cazuri", a arătat șeful OMS.

"Cheia ăentru a stopa coronavirusul este ruperea lanțurilor de transmisie", a avertizat el.

Deși OMS a ridicat nivelul de amenințare, nu consideră că este vorba de o pandemie.

O pandemie este o situație în care "toți cetățenii sunt expuși", ceea ce nu este cazul acum, a explicat directorul pentru programe de urgență al OMS, Dr. Michael Ryan.

"Dacă ar fi fost vorba de o epidemie de gripă am fi vorbit de pandemie", dar în cazul noului coronavirus "am constatat că, prin măsuri de control, cursul epidemiei poate fi oprit de manieră semnificativă", a arătat el.