Poliția greacă de frontieră a împiedicat vineri sute de migranți să traverseze granița la punctul de trecere din Kastanies, în nord-estul Greciei, în timp ce Bulgaria a trimis jandarmeria la granițele cu Turcia, la câteva ore după ce Ankara a anunțat că va lăsa solicitanții de azil să treacă în Europa, scrie AFP.

Boiko BorisovFoto: AGERPRES

Sute de migranți erau blocați în zona tampon dintre Grecia și Turcia, potrivit corespondentului AFP din regiune. Șeful statului major grec și ministrul Protecției civile s-au deplasat vineri la Kastanies.

Bulgaria a trimis jandarmeria la granița terestră și maritimă cu Turcia iar premierul Boiko Borisov a evocat un "pericol real" al presiunii migratorii.

Borisov s-a declarat îngrijorat de "retragerea polițiștilor de frontieră turci" și a precizat că așteaptă o convorbire telefonică cu președintele Recep Tayyip Erdogan. "Cu ceea ce se petrece, pericolul este real în acest moment: oamenii fug din fața rachetelor", a spus el, la Sofia, precizând că a decis să trimită întăriri la graniță.

Turcia găzduiește pe teritoriul său circa 3,6 milioane de sirieni care au fugit din fața războiului și se teme de sosirea de noi refugiați. Un înalt oficial turc a declarat vineri că Ankara nu îi va mai împiedica să treacă pe cei care doresc să ajungă în Europa, după moartea a cel puțin 33 de militari turci în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei) în lovituri aeriene atribuite regimului sirian.

Bulgaria are o graniță terestră de 259 km cu Turcia.

În martie 2016, Turcia și UE au încheiat un pact care a redus drastic numărul de intrări în Europa. În trecut, Turcia a amenințat în repetate rânduri că deschide "porțile" spre Europa pentru imigranți, în încercarea de a face presiuni asupra Bruxellesului.