Comisia Europeană continuă să se pregătească pentru eşecul negocierilor post-Brexit cu Marea Britanie, astfel că există riscul unor relaţii fără niciun acord începând din ianuarie 2021, informează Mediafax citând Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Comisia Europeană anticipează posibilitatea eşecului negocierilor şi se pregăteşte pentru acest scenariu, dar este prematur să evaluăm rezultatul negocierilor pe tema unui acord comercial, care încep luni, astfel că ne pregătim într-un spirit constructiv”, a declarat Dana Spinant, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Guvernul Boris Johnson a avertizat că s-ar putea retrage de la negocieri în iunie, dacă nu se înregistrează progrese. „A fost stabilită o reuniune în iunie pentru a evalua progresele negocierilor. Este normal ca premierul Boris Johnson să se gândească la această dată”, a comentat Dana Spinant.

Bruxellesul a reiterat că echivalarea serviciilor financiare nu este acoperită de negocieri. „Decizia revine Uniunii Europene şi va decide unilateral dacă va acorda ori nu” echivalenţa, a precizat Dana Spinant.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că Bruxellesul şi Londra se îndreaptă spre o confruntare puternică. „În materie de probleme comerciale şi în privinţa viitoarelor relaţii, ne vom sfâşia reciproc. Dar aşa este în negocieri, fiecare parte îşi va apăra interesele proprii. Sperăm să ajungem cât mai rapid posibil la un acord, deşi sunt multe subiecte şi vom avea de gestionat probleme serioase”, a declarat Jean-Yves Le Drian.