Ministrul sănătății din Indonezia a respins joi criticile privind sistemul de testare pentru coronavirus din țară și a spus că absența de cazuri confirmate în a patra națiune ca populație din lume este o ”binecuvântare de la Atotputernicul”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Națiunea sud-asiatică ce are peste 260 de milioane de locuitori nu a înregistrat niciun caz de coronavirus, dar unii dintre cetățenii ei s-au infectat în străinătate, printre aceștia fiind și opt membri ai echipajului de pe nava de croazieră Diamond Princess din Yokohama.

Ministrul sănătății, Terawan Agus Putranto, a declarat că cele 134 de teste făcute pe persoane suspecte de infecție s-au dovedit negative:

”Dacă până acum toate au fost negative, atunci este o binecuvântare de la Atotputernicul”.

Putranto a spus că testele făcute pe doi pacienți care au murit săptămâna aceasta cu simptome asociate și cu contractarea virusului au fost negative. Pe 23 februarie un bărbat venit din Singapore ce avea febră și dificultăți de respirație a murit în orașul Batam, agenția sanitară locală spunând că a murit din cauza altei boli, nu a COVID-19. De asemenea, un bărbat de 37 de ani din Java ce suferea de pneumonie după ce venise din străinătate a murit din cauza gripei H1N1, a precizat ministrul.

Cercetători de la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din SUA au apreciat, într-un studiu publicat luna aceasta, că Indonezia ar trebui să-și întărească capacitatea de supraveghere și control a epidemiilor, mai ales că a avut zboruri directe dinspre Wuhan. Echipa de cercetători de la Harvard a spus că lipsa de cazuri confirmate ”ar putea sugera potențialul unor cazuri nedetectate”.

Indonezia a interzis accesul în țară timp de 14 zile pentru toți cei care au fost în China și a oprit toate zborurile pe relația cu China.

Indonezia a testat relaitv puțin oameni în comparație cu vecinii săi și cu populația sa, dar Putranto spune că testele sunt făcute când ”doctorii decid că sunt simptome care indică în acea direcție”: ”Dacă toată lumea care tușește sau are gripă ar fi verificată, atunci milioane ar fi testați”.

Navaratnasamy Paranietharan, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătățiii pentru Indonezia a declarat că OMS este ”foarte încrezătoare că Indonezia este pregătită să răspundă situației”.