Măsurile draconice luate de China împotriva noului coronavirus provoacă grave penurii alimentare în regiunea Xinjiang, majoritar musulmană, a acuzat miercuri o organizație care apără drepturile uigurilor, potrivit AFP.

Uiguri in carantinaFoto: Captura YouTube

Uighur Human Rights Project, o asociație cu sediul la Washington, afirmă că epidemia se poate propaga în lagărele unde, potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor omului și mai multor state, printre care și SUA, un milion de membri ai acestei comunități sunt închiși.

Autoritățile chineze au impus o carantină fără preaviz în unele zone din Xinjiang la sfârșitul lui ianuarie, după anunțarea a două cazuri de Covid-19 în capitala regională, afirmă această organizație.

Pe baza unor înregistrări video, fotografii și mărturii ale oamenilor din această regiune din nord-vestul Chinei, organizația afirmă că numeroase persoane, plasate în carantină în locuințele lor, nu au mâncare, medicamente sau alte produsă de primă necesitate.

Într-o înregistrare video datată ca fiind de săptămâna trecută, un bărbat strigă la responsabili chinezi: "Mor de foame. Soția mea și copiii mei mor de foame. Vreți să mă omorâți? Omorâți-mă!", spune acesta, vizibil indignat.

În ciuda dezminților Chinei, Statele Unite și numeroase organizații independente acuză autoritățile chineze de o campanie de represalii "sistematică și brutală" împotriva musulmanilor uiguri.