'Ar fi nedrept să se impună limitări din partea unor ţări străine. Nu putem accepta acest lucru. Concetățenii noștri pot pleca în siguranță, atât pentru ei, cât și pentru alții'', a declarat premierul Conte, numai că în timp ce prim-ministrul vorbea, multe țări evaluau deja măsurile care trebuie adoptate pentru ca italienii proveniţi din zonele afectate de virus să nu ajungă la frontierele lor. Măsuri care în unele cazuri sunt logice și sunt similare celor luate de Italia față de persoanele care sosesc din China, în special atunci când a suspendat zborurile directe cu China după izbucnirea epidemiei, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La aeroportul din Praga există măsuri de securitate pentru zborurile care sosesc din Italia: "Pentru sosirile din Italia de la miezul nopții am rezervat o poartă specială, cu screening și măsuri de igienă sporite. Potrivit informațiilor noastre, suntem primul aeroport din lume care ia aceste măsuri faţă de sosirile din Italia".

Bulgaria a suspendat zborurile spre Milano până pe 27 martie. Anunţul a fost dat de compania aeriană naţională care a precizat într-un comunicat că pasagerii care dețin deja bilete pot solicita rambursarea banilor sau pot reprograma călătoria.

Irakul a interzis accesul italienilor și călătorilor care sosesc din Italia. Autorităţile de la Bagdad au acceptat să prelungească ''sine die'' interdicția de intrare în țara arabă a călătorilor care sosesc din China și Iran și a impus interdicții similare călătorilor care vin din Italia, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia și Singapore. Singurele excepții prevăzute: diplomații aflați în misiune, cu condiția să fie supuși unor verificări medicale.

Kuweitul a suspendat toate zborurile către și din Italia, Coreea de Sud și Thailanda, din cauza răspândirii epidemiei de coronavirus în aceste trei țări, aşa cum a anunţat Agenția Kuna. Este prima țară care a declanșat o astfel de măsură împotriva Italiei. Toți străinii care au vizitat aceste țări în ultimele două săptămâni nu vor putea intra în Kuweit. Și nici nu se vor elibera vize noi. Pentru locuitorii Kuweitului care vor să se întoarcă în patrie, va fi nevoie de carantină.

Şi Iordania a interzis intrarea în regat a călătorilor care sosesc din Italia, din China, din Iran și din Coreea de Sud.

Marea Britanie impune condiții diferite, în funcție de zonă: cei care provin din centre „izolate” vor trebui să se supună unei autoizolări sau să intre în carantină chiar și în absența simptomelor, în timp ce persoanele care provin din restul Italiei de Nord vor trebui să facă acest lucru numai în prezența simptomelor.