Lumea nu este "pur și simplu pregătită" să facă față unei epidemii cu noul coronavirus, a declarat marți expertul care a condus misiunea comună OMS/China și care a lăudat măsurile luate pentru stoparea propagării epidemiei de către autoritățile de la Beijing, scrie AFP.

ChinaFoto: Profimedia Images

"Trebuie să fiți pregătiți să gestionați asta la o scară mai mare și acest lucru trebuie făcut rapid", dar lumea "nu este pur și simplu pregătită", a afirmat Bruce Aylward, la revenirea din China, la sediul OMS din Geneva.

"Nu suntem pregătiți așa cum ar trebui să fim", atât din punct de vedere "psihologic" cât și "material", a spus el.

Această misiune s-a deplasat în mai multe orașe și provincii chineze, inclusiv în Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus - denumit Covid-19 - pentru a studia evoluția și efectele sale.

"Evaluarea unanimă a echipei este că ei (chinezii, n.r.) au schimbat cursul acestei epidemii ... este frapant", a subliniat Bruce Aylward, un veteran al luptei împotriva epidemiei Ebola.

"Dacă aș avea Covid-19, aș vrea să fiu îngrijit în China", a subliniat el, lăudând eforturile realizate de această țară pentru a echipa spitalele și a construi altele noi.

"China știe acum cum să mențină în viață oamenii care au coronavirus", a adăugat acesta, cerând comunității internaționale să se pregătească mai mult.

Epidemia cu noul coronavirus, care a izbucnit la sfârșitul lui decembrie, a atins vârful între 23 ianuarie și 2 februarie, după care numărul de cazuri anunțate zilnic a început să scadă, potrivit OMS. În China, virusul a contaminat circa 77.000 de persoane dintre care 2.600 au murit.

Acum însă infecția vizează peste 30 de țări, cu zeci de morți și peste 2.500 de cazuri de contaminare.