Politicieni britanici, polițiști, dar și procurori ”au închis ochii” la abuzuri sexuale asupra copiilor și au mușamalizat în mod activ acuzații timp de decenii, arată o anchetă independentă a istoricului infracțiunilor sexuale din Westminster, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ancheta nu a găsit dovezi privind o rețea organizată de pedofilie în perioada examinată care se întinde din anii 1960 până în anii 1990.

Dar raportul a descoperit că ”au fost eșecuri semnificative a instituțiilor de la Westminster în răspunsurile lor la acuzațiile de abuz sexual asupra copiilor”.

”Acesta închide eșecul din a recunoaște, închizând ochii, protejând în mod activ abuzatorii sexuali și mușamalizând acuzațiile”, arată un rezumat al raportului.

Raportul de 173 de pagini a identificat că mai mulți membri ai Parlamentului din anii 1970 și 1980, inclusiv Peter Morrison și Cyril Smith, erau ”cunoscuți sau se zvonea că sunt activi în interesul pentru copii și au fost protejați de urmărirea penală în mai multe feluri” de către poliție, procurori și partidele politice.

Peter Morrison era secretarul personal al lui Margaret Thatcher, premierul britanic de la acea vreme.

Atât Morrison, cât și Smith au primit titulatura de ”sir”, un sistem onorific britanic.

Ancheta a identificat aproximativ 30 de cazuri în care titlurile onorifice au fost retrase după ce au fost condamnate pentru infracțiuni implicând abuz sexual.

Margaret Thatcher a făcut presiuni pentru un titlu onorific pentru Jimmy Savile, pe care l-a obținut în 1990, în ciuda dezvăluirilor din mass-media cu privire la abuzul secual al prezentatorului TV asupra copiilor, arată raportul.

Ancheta vorbește și despre Paedophile Information Exchange (PIE), un grup de activiști pro-pedofili britanici, care a făcut campanie pentru acceptarea de către public a pedofiliei și schimbarea legii pentru a permite adulților să facă sex pentru copii.

”Scopurile PIE au avut parte de sprijin nechibzuit și prostesc pentru mai mulți ani de către oameni și organizații care ar fi trebuit să știe mai bine... A fost un eșec fundamental să vezi lipsa de curaj moral de a confrunta”, scrie raportul.

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a salutat ”puterea și curajul” victimelor care au depus mărturie în anchetă.

”Guvernul va evalua acest raport și va examina cum să răspundă conținutului”, a spus ea.

Ancheta Independentă în Abuzul Sexual asupra Copiilor este una dintre cele mai mari și mai scumpe anchete care a avut loc în Marea Britanie.

A început în 2017 și este așteptată să se încheie în cinci ani.