Președintele american Donald Trump a pronunțat greșit mai multe nume indiene, dar și un cuvânt hindus într-o primă zi, de altfel de succes, a vizitei sale în India, unde a fost primit și aplaudat de peste 100.000 de persoane la deschiderea celui mai mare stadion pentru crichet din lume, relatează Reuters.

TrumpFoto: Captura YouTube

Trump a încercat să își laude gazda, premierul Narendra Modi, pentru că a ajuns în funcție în ciuda originilor sale umile de vânzător de ceai sau ”chai wala”.

”Viața premierului Modi subliniază că această mare națiune este promițătoare în mod nelimitat. A început alături de tatăl său ca ”chee wala”, vânzător de ceai”, a spus Trump, atrăgând râsul, glume dar și urale pe Twitter.

Modi invocă adesea rădăcinile umile ale familiei sale în cadrul evenimentelor politice, prezentându-se ca un bărbat al poporului care a luptat pentru a ajunge în vârf în ciuda tuturor probabilităților.

Trump, deși cu un istoric mult mai privilegiat, de asemenea pozează într-un campion al americanilor de rând.

”Când el (Modi) era tânăr, a lucrat la o cafenea din acest oraș... Vă voi spune acest lucru, este foarte puternic”, a spus Trump, făcând o pauză pentru strîngere fermă de mână cu Modi, pe care l-a numit ”prieten adevărat”.

Modi este un naționalist care a câștigat realegerea sa anul trecut și a direcționat țara către o viziune de dreapta și politici despre care criticii săi spun că duc la divizare etnică.

În discursul său, Trump a citat de asemenea un călugăr hindus faimos din secolul 19 - de multe ori citat chiar de Modi - Swami Vivekananda, doar că președintelui american i-a ieșit ”Vivekamumund”, spre deliciul mulțimii. Multe persoane dintre participanți aveau măști cu Trump și șepci cu mesajul ”Namaste (Hello) Trump”.

Trump de asemenea a pocit și numele statului în care trăiește Modi, Gujarat, și a orașului Ahmedabad - în care și-a susținut discursul -, dar și numele a doi eroi ai crichetului indian, Sachin Tendulkar, respectiv a lui Virat Kohli.

Trump și soția sa Melania au zburat ulterior către orașul Agra pentru a vizita Taj Mahal.

Un polițist a fost omorât și zeci de oameni au fost răniți în timpul unei îmbulzeli în New Delhi, luni, în timp ce mii de oameni demonstrau pentru și împotriva unei noi legi a cetățeniei, în cadrul unui protest care s-a derulat înainte ca președintele Trump să viziteze orașul.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade cu fum pentru a dispersa mulțimile, în timp ce ambele părți aruncau cu pietre pe un bulevard aflat la aproximativ 17 kilometri de locul în care Trump se va întâlni marți cu Narendra Modi pentru noi discuții.