Directorul general al OMS a cerut luni lumii să se pregătească pentru o "eventuală pandemie" generată de noul coronavirus, apreciind drept "foarte preocupantă (...) creșterea bruscă" de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud și Iran, scrie AFP.

coronavirus ChinaFoto: Profimedia

"Trebuie să ne concentrăm pe ținerea sub control (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie", a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva.

În schimb, epidemia a făcut pași înapoi în China. Experții misiunii comune a OMS care s-au deplasat în mai multe provincii, printre care și Wuhan, epicentrul epidemiei, au constatat că epidemia Covid-19 a atins în China "un vârf, urmată de un platou, între 23 ianuarie și 2 februarie, și că nu a încetat să scadă de atunci", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Acest lucru ar trebui să dea țărilor că virusul poate fi stăpânit", a subliniat el, salutând încă o dată măsurile drastice luate de China, unde zeci de milioane de persoane au fost plasate de facto în carantină.

În plus, din punct de vedere științific, misiunea care s-a deplasat în China a constatat că "nu au existat schimbări semnificative în ADN-ul coronavirusului", a arătat.

În ceea ce privește rata mortalității în China, aceasta a fost de 0,7% și s-a situat între 2 și 4% în Wuhan, a mai spus el.