China interzice "complet" comerțul și consumul de animale sălbatice
Comitetul permanent al Parlamentului chinez s-a reunit luni și a aprobat o propunere "pentru interzicerea completă" a comerțului de animale sălbatice, "abolirea prostului obicei de a consuma prea multe animale sălbatice și protejarea eficientă a sănătății și vieții populației", a anunțat televiziunea de stat CCTV.
În încercarea de a stopa propagarea epidemiei de pneumonie virală care ar fi plecat dintr-o piață de animale sălbatice pentru consumul uman, China a adoptat la finalul lui ianuarie o directivă care interzicea temporar acest comerț, "până la finalul situației epidemice naționale".
Comerțul cu animale sălbatice a fost de asemenea interzis în timpul epidemiei SARS, în 2002-2003, un coronavirus pentru a cărei transmisie a fost incriminat tot consumul de animale sălbatice.
Dar, după aceea, a fost rapid reluat. Organizațiile pentru protecția animalelor au acuzat China că tolerează un comerț ascuns de animale exotice folosite pentru bucătăria sau medicina tradițională.
Decizia de luni a fost luată de comitetul permanent al Parlamentului care se reunește între sesiunile plenare ale Adunării Naționale Populare (ANP, Parlamentul). Acest comitet a amânat luni sine die sesiunea anuală a ANP din cauza epidemiei.
Comitetul a decis această interdicție cu aplicare imediată, în așteptarea votării unei legi definitive, a precizat CCTV.
Epidemia de coronavirus a subliniat "problema importantă a consumului excesiv de animale sălbatice și marile pericole ascunse pentru sănătatea și securitatea publică", a adăugat televiziunea națională.
Experți chinezi cred că virusul a apărut într-o piață din Wuhan (centru) unde erau vândute animale sălbatice pentru consumul uman.
Coronavirusul, care a ucis deja aproape 2.600 de oameni în China și circa 30 în celelalte zone ale lumii, a fost reperat în decembrie în această piață.
Sursa exactă a noului coronavirus nu a fost confirmată încă. Cercetătorii suspectează un mamifer, pe listă apărând pe rând liliacul, pangolinul sau alte animale.
Pentru SARS, cercetătorii au identificat ca animale "rezervor" liliacul și civeta ca "gazdă intermediară" care a permis virusului să se adapteze la om.
Civetele figurau printre zecile de specii vândute de comercianții din Wuhan, potrivit unei liste de prețuri care a circulat pe internet în China. Aici mai apăreau șobolani, șerpi, salamandre gigant sau pui de lup.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. A intrat în politică în 2018
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Manacrea gatita nu contine virusi si bacterii, prin fierbere sau frigere la 60 grade acestia mor. Problema a fost cand chinezii au pus mana pe animale infectate fara sa poate manusi. Atunci au luat coronavirusul.
China este o mare piata de desfacere pentru o multime de animale pe cale de disparitie care sunt folosite in medicina traditionala sau de idioti pur si simplu. Interdictia asta poate va duce la incetarea acestor practici.