Cercetătorii chinezi au analizat datele genomurilor a 93 de probe din noul coronavirus, iar rezultatele arată că acesta a ajuns în Wuhan din altă parte. Piața aglomerată a fost, însă, locul care a făcut ca virusul să se extindă în tot orașul, scrie South China Morning Post, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noul coronavirus care a ucis până acum peste 2.400 de oameni nu își are originea în piață de fructe de mare din centrul orașului Wuhan, așa cum s-a crezut până acum, arată un nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință chinezi.

COVID-19, așa cum a fost numit de Organizația Mondială a Sănătății, a fost în schimb importat din altă parte, au declarat cercetătorii de la Grădina Botanică Tropicală Xishuangbanna din cadrul Academiei Chineze de Științe și a Institutului Chinez de Cercetări Cerebrale.

Echipa, condusă de dr. Yu Wenbin, a secvențiat datele genomice a 93 de probe de coronavirus, obținute din 12 țări, în încercarea de a urmări sursa infecției și de a înțelege modul în care se răspândește.

Ceea ce au descoperit a fost că, în timp ce virusul s-a răspândit rapid în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, au existat de fapt două faze de infectare a populației în 8 decembrie și 6 ianuarie.

Potrivit studiului, coronavirusul a fost introdus din afară, dar piața extrem de aglomerată „a sporit apoi infectarea și a răspândit-o în întregul oraș la începutul lunii decembrie 2019”.

Autoritățile de sănătate chineze și OMS au spus că primul pacient cunoscut cu simptome a apărut pe 8 decembrie și majoritatea cazurilor ulterioare au avut legături cu piața de fructe de mare, care a fost închisă la 1 ianuarie.

Cercetătorii mai spun că din genomul virusului se vede că acesta este posibil să fi început să se răspândească de la o persoană la alta la începutul lunii decembrie sau chiar la sfârșitul lunii noiembrie.

Oamenii de știință au mai spus că, deși Centrul Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China a emis o avertizare de urgență de nivel 2 cu privire la noul coronavirus, pe 6 ianuarie, informațiile nu au fost distribuite pe scară largă.

„Dacă avertismentul ar fi atras mai multă atenție, numărul cazurilor atât la nivel național, cât și la nivel global ar fi fost redus”, au concluzionat cercetătorii.