Coronavirusul constituie "cea mai gravă urgență medicală" care afectează China de la crearea regimului comunist, în 1949, a declarat duminică președintele Xi Jinping, care a admis existența unor "lacune" în gestionarea epidemiei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie să învățăm lecțiile din lacunele evidente care au apărut în răspunsul la epidemie", a spus el, potrivit declarațiilor citate de televiziunea națională.

Epidemia de pneumonie virală, care a contaminat aproape 77.000 de persoane în China, dintre care peste 2.400 mortal, "este o criză, o mare încercare pentru noi", a spus liderul chinez, într-o ședință care a reunit cei mai înalți demnitari ai regimului.

Partidul Comunist s-a confruntat în ultimele săptămâni cu un val de nemulțumire neobișnuit, pentru întârzierea cu care a reacționat la apariția noului virus, în decembrie.

Un doctor, care a fost convocat de poliție pentru că a dat semnalul de alertă, a murit din cauza virusului la începutul lui februarie, generând numeroase critici pe rețelele sociale și chiar apeluri în favoarea libertății de expresie.

China a fost în 2002-2003 sursa epidemiei SARS (sindromul respiratoriu acut sever) care a ucis circa 650 de oameni în țară, inclusiv în Hong Kong.

În comparație, infecția Covid-19 s-a dovedit "foarte dificil de prevenit și controlat", a declarat Jinping.

Ca reacție, guvernul chinez a plasat în carantină în urmă cu o lună orașul Wuhan, epicentrul epidemiei, cu cei 11 milioane de locuitori ai săi.

Epidemia, care s-a răspândit în 30 de țări și teritorii, a antrenat o încetinire puternică a economiei Chinei.

Xi Jinping a recunoscut că va exista "inevitabil un impact puternic asupra economiei și societății" dar efectele vor fi "pe termen scurt" și controlabile.