Iranul a anunțat sâmbătă un nou deces din cauza coronavirusului, astfel încât bilanțul victimelor acestei infecții urcă la cinci, cel mai mare număr de decese înregistrate într-o țară din afara Extremului Orient, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la apariția sa, în decembrie, noul coronavirus a ucis peste 2.300 de oameni în China, epicentrul epidemiei, și 16 în restul lumii.

Virusul Covid-19 a fost semnalat pentru prima oară în Iran miercuri, când autoritățile au anunțat primele două decese legate de infecție, iranieni în vârstă, în orașul șiit Qom, la 150 kilometri sud de Teheran.

Erau primele decese confirmate în urma noului coronavirus în Orientul Mijlociu.

"Avem zece noi cazuri confirmate de Covid-19", a declarat sâmbătă la televiziunea de stat ministrul Sănătății, Kianouche Jahanpour.

"Din nefericire, una dintre persoanele infectate a decedat", a adăugat el.

Acest anunț aduce la cinci numărul total al deceselor legate de coronavirus și la 28 numărul total al persoanelor contaminate în Iran.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde au avut loc decesele dar a menționat că opt dintre persoanele contaminate au fost internate în Qom și două în capitala iraniană.

Maladia nu a frânat "zelul revoluționar al locuitorilor din Qom" care au mers la urne să voteze, scria presa oficială, a doua zi după alegerile parlamentare organizate în țară.

Orașul sfânt Qom găzduiește un număr mare de studenți și atrage de asemenea mulți pelerini.

Autoritățile nu au confirmat sursa virusului în țară dar un oficial din ministerul Sănătății a declarat că acesta ar fi putut fi adus de muncitori chinezi.

Joi, Irakul vecin a interzis "până la noi ordine" iranienilor să intre pe teritoriul său. De asemenea, irakienii nu au voie să meargă în Iran.

Kuwait Airways a anunțat că suspendă toate zborurile către Iran.