​​Britanica Grace Millane a fost strangulată, omorâtă și îngropată într-o pădure din Noua Zeelandă în 2018, după ce ar fi avut o întâlnire. Recent, criminalul a fost condamnat la închisoare pe viață chiar dacă acesta a invocat un joc sexual sfârșit tragic, conform CNN.

Grace MillaneFoto: Captura YouTube

În cadrul procesul, bărbatul de 28 de ani a fost acuzat că a pozat cadavrul femeii și a săvârșit alte fapte ce denotă lipsa oricărei remușcări. Cu toate acestea, acuzatul a susținut că totul s-a datorat unui joc sexual, unde ștrangularea ar fi fost consensuală. Tot mai mulți astfel de criminali recurg la această metodă pentru a primi pedepse reduse.

Atât politicieni cât și membrii din media au numit fenomenul ”Mișcarea Umbrei”, după celebrul film ”50 de umbre ale lui Grey”, unde protagonista este introdusă de noul ei partener în gama de practici sexuale BDSM.

În Marea Britanie, de exemplu, în 45% din cazurile de acest fel înregistrate, acuzații care recurg la astfel de scuze beneficiază de pedepse reduse. Susan Edwards, profesor specializat în drept la University of Buckingham, a declarat că în trecut astfel de scuze nici măcar nu erau luate în considerare de autorități.

Canada se confruntă și ea cu o creștere a acestor cazuri. Lise Gotell, profesoara la University of Alberta care a strâns date despre astfel de cazuri, susține că există o creștere semnificativă după 2015.

Toni Van Pelt, președinta Organizației Naționale pentru Femei, atrage atenția asupra felului în care sunt văzute femeile. În opinia ei, se pune prea mult sub semnul întrebării viața lor sexuală și în general, toată viața fmeilor. Nu se pune deloc accentul pe comportamentele bărbaților și pe faptele lor, susține aceasta.