Mica localitate Codogno, în nordul Italiei, unde șase persoane au fost testate pozitiv la noul coronavirus, printre care un bărbat de 38 de ani internat la terapie intensivă, a decis vineri să închidă toate locurile publice, scrie AFP.

Terase inchise in ItaliaFoto: Captura YouTube

UPDATE Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vineri barurile, școlile și alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare a 16 persoane cu noul coronavirus.

Decizia a fost luată de ministerul Sănătății în acord cu cele două regiuni vizate, în condițiile în care un prim focar autohton a fost identificat la Codogno.

Primarul acestui orășel cu 15.000 de locuitori, Francesco Passerini, a ordonat închiderea imediată, pentru o perioadă care variază între 48 de ore și cinci zile, școlile, birourile municipale, magazinele de alimente, barurile, discotecile, sălile de sport etc.

Acesta și-a explicat decizia prin faptul că descoperirea celor șase cazuri de contagiune "a creat o situație de alarmă pe teritoriul comunei".

Dintre cele șase persoane, trei au fost supuși unui prim test pozitiv, dar rezultatele celui de-al doilea test nu sunt cunoscute încă. La celelalte trei s-a confirmat cu certitudine infecția.

Primul caz din Codogno, un italian de 38 de ani, este internat la terapie intensivă. Soția sa și un prieten cu care mergea la sport sunt celelalte două cazuri confirmate.

Autoritățile sanitare din Lombardia nu au identificat cu certitudine persoane aflate la originea acestei micro-epidemii dar, potrivit agenției Ansa, "ar putea" fi un italian revenit recent din China.

"Bărbatul revenit din China care ar putea fi purtătorul coronavirusului (...) ar fi dezvoltat simptomele gripei între 1 și 8 februarie, perioadă în cursul căreia s-a întâlnit cu bărbatul" în prezent internat, arată agenția italiană.

Acest bărbat revenit din China a fost ulterior testat negativ la noul coronavirus, a precizat vineri directorul sanitar pentru Lombardia, Giulio Gallera.

Italia numără în prezent șase cazuri dovedite de infecție cu noul coronavirus, fără a număra cele trei persoane din Codogno pentru care nu se cunosc rezultatele celui de-al doilea test.

Primele trei, internate în spitalul italian de referință pentru boli infecțioase, Spallanzani din Roma, se comportă din ce în ce mai bine.

Este vorba de un italian, testat acum negativ pentru virus, și un cuplu de chinezi din Wuhan, internați la reanimare dar cu o stare de sănătate care se îmbunătățește sensibil.