Autoritățile ucrainene au trimis joi blindate și poliția într-o localitate care va găzdui circa 70 de ucraineni și străini evacuați din China, din cauza protestelor localnicilor care se tem de propagarea noului coronavirus, scrie AFP.

Un avion care transporta 45 de ucraineni și 27 de cetățeni din alte țări din Wuhan, epicentrul epidemiei, a efectuat o scurtă escală la Kiev înainte de a ateriza la Harkov la sfârșitul dimineții.

Pasagerii trebuiau ulterior transportați cu un autobuz spre mica localitate Novi Sanjary (regiunea Poltava, centru) pentru a fi plasați în carantină timp de 14 zile într-un spital militar.

Dimineața devreme, însă, un grup de locuitori a blocat drumul pentru a împiedica venirea persoanelor evacuate, a precizat poliția regională, care a adăugat că au avut loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine care încercau să elibereze calea de acces.

Sute de polițiști, unii în ținută de intervenție și cel puțin două blindate au fost trimise în zonă, a declarat pentru AFP un locuitor, Maksym Myhailyk.

Președintele Volodimir Zelenski a încercat să liniștească spiritele, asigurând pe Facebook că persoanele evacuate vor fi "complet izolate".

"Tot posibilul și imposibilul a fost făcut pentru a garanta că virusul nu pătrunde în Ucraina", a continuat el, înainte de a adăuga: "Încercările de a bloca drumuri și spitale, de a nu lăsa ucrainenii să revină în Ucraina nu arată partea bună a caracterului nostru".

Niciun caz de coronavirus nu a fost înregistrat deocamdată în Ucraina, dar sistemul public de sănătate, cu mari probleme, pare slab pregătit pentru provocările pe care le-ar putea ridica noua infecție, ceea ce întărește temerile populației.

Ministerul Sănătății a afirmat că nicio persoană infectată nu a fost primită la bordul avionului.