Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat miercuri expulzarea de către China a trei jurnalişti ai publicaţiei Wall Street Journal, cerând ţării să respecte libertatea presei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„Ţările raţionale şi responsabile înţeleg că presa liberă raportează fapte şi exprimă opinii. Răspunsul adecvat este să prezinţi argumente contrare, nu să restricţionezi libertatea de expresie”, a declarat Pompeo într-un comunicat.

Anterior, China a anunţat că se opune cu fermitate noilor reguli impuse de SUA împotriva a cinci entităţi mediatice controlate de guvernul şi Partidul Comunist chinez şi a atenţionat că îşi rezervă dreptul de a replica la acţiunile Washingtonului, notează Reuters şi AFP.

„SUA s-au lăudat întotdeauna cu a lor libertate a presei. Însă ei se amestecă în buna funcţionare a mass-media chineze din SUA şi le perturbă activitatea”, a denunţat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. „Ne rezervăm dreptul de a da replica (SUA) în cadrul acestui caz”, a spus el.

Geng Shuang a anunţat că Beijingul a revocat în acest context acreditările de presă pentru trei jurnalişti ai Wall Street Journal după ce cotidianul a refuzat să-şi ceară scuze pentru un editorial în care China este calificată drept „omul cu adevărat bolnav al Asiei”.

Administraţia lui Donald Trump a anunţat marţi că va asimila de acum încolo mass-media statului chinez cu misiuni diplomatice, în faţa a ceea ce responsabilii americani au calificat drept propagandă crescândă a Beijingului.