Prim-ministrul irakian desemnat Mohammed Tawfiq Allawi a declarat miercuri, la televiziunea naţională, că a alcătuit un guvern de tehnocraţi independenţi politic, cerând parlamentului să se reunească în sesiune extraordinară luni, 24 februarie, pentru a-i acorda votul de învestitură, pe fondul protestelor care durează de mai multe luni împotriva elitei politice a ţării, transmit Reuters, dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Mohammed Tawfiq AllawiFoto: Captura YouTube

În discursul său, Allawi a afirmat că prima decizie a guvernului său, dacă va fi învestit, va fi să ancheteze uciderea unor protestatari şi aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei.

El s-a angajat de asemenea să organizeze alegeri anticipate libere de „influenţa banilor, armelor şi a amestecului extern”, cerându-le protestatarilor să dea o şansă guvernului său în pofida unei „crize de încredere în tot ceea ce este legat de politică”, criză responsabilă de eşecurile predecesorilor săi.

La 1 februarie, preşedintele irakian Barham Salih l-a mandatat pe Mohammed Tawfiq Allawi, fost ministru al comunicaţiilor, cu formarea noului guvern, în urma consensului survenit după săptămâni de criză politică şi la două luni după demisia lui Adel Abdel Mahdi din fruntea guvernului, la presiunea străzii.

Potrivit Constituţiei, Allawi are la dispoziţie o lună pentru a-şi forma cabinetul, care va trebui aprobat printr-un vot de încredere de Parlament.

Peste 500 de persoane au fost ucise în violenţe de la debutul manifestaţiilor în octombrie, potrivit unor organizaţii pentru drepturilor omului.

Promisiunile repetate de reformă ale politicienilor irakieni nu au reuşit să-i liniştească pe protestatari, în majoritatea lor tineri