De când președintele Nicolas Maduro a fondat Forța Specială de Acțiune din cadrul Poliției Naționale a Venezuelei, acum doi ani și jumătate, echipa și-a câștigat o reputație de temut în cartierele sărace din Venezuela, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ofițerii din cadrul Forței Speciale au fost acuzați de tortură și execuții de către grupurile pentru drepturile omului, politicienii de opoziție și cetățenii de rând.

În luna noiembrie, Reuters a publicat o investigație cu privire la uciderea a 20 de persoane de către Forța Specială, iar poveștile oficiale cu privire la împușcări ca acte de autoapărare au fost contracarate de către martori oculari, dovezi video, certificatele de deces, rapoartele de autopsie și alte documente.

Forța a fost legată de sute de morți de la crearea sa în 2017.

Deși este foarte cunoscută, această Forță Specială este extrem de secretoasă, cunoscută pentru măștile închise la culoare și uniformele negre pe care există emblema unui craniu, dar niciun nume. Ofițerii rămân anonimi, chiar dacă mor.

Acum, un dosar care vizează moartea a doi bărbați uciși în luna martie a anului trecut de către Forța Specială arată un alt detaliu puțin cunoscut: unii dintre ofițerii echipelor speciale sunt infractori condamnați.

Potrivit unor documente secrete ale procurorilor, cel puțin doi ofițeri acuzați de implicare în ucidere au fost în închisoare înainte să intre în Forța Specială.

Documentele - inclusiv autopsii, rapoarte balistice, mărturii și dosare personale - arată de asemenea că cel puțin alți trei membri ai Forței care nu sunt urmăriți penal pentru operațiuni ucigașe au cazier.

Este ilegal și împotriva politicii naționale a poliției ca infractori să poată fi membri ai Forței. O lege din 2009 interzice venezuelenilor cu cazier să lucreze ca polițiști. La fel arată și regulile documentelor de recrutare, văzute de Reuters, că ofițerii nu trebuie să aibă cazier.

Prezența condamnaților în rândurile Forței Speciale aruncă o nouă lumină asupra departamentului considerat de către venezueleni un mecanism de control social pentru Maduro, al cărui guvern este asaltat de un declin economic, insecuritate, sancțiuni internaționale și izolare.

Lăudată de președinte ca o nouă cale de a lupta împotriva infracțiunilor și violenței, Forța Specială a devenit la fel de temută ca infractorii pe care ar trebui să îi urmărească, în special în cartierele sărace.