Deputații ruși au relaxat miercuri legea rigidă care pedepsește utilizarea simbolurilor naziste, care acum vor putea fi afișate fără riscul unei amenzi dacă nu glorifică Germania nazistă, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amendamentele au fost adoptate în a treia și ultima lectură și trebuie acum să fie aprobată de Vladimir Putin.

Afișarea simbolurilor naziste precum svastica este pedepsită în Rusia cu o amendă sau cu închisoare pe o perioadă scurtă. Utilizarea va fi de acum posibilă dacă relevă o ”atitudine negativă față de ideologia nazistă” și nu reprezintă propagandă.

În noiembrie, deputații ruși au autorizat deja folosirea simbolurilor naziste fără glorificare în scopuri culturale, literare, educaționale sau în mass-media.

În 2015, librăriile din Rusia au fost nevoite să retragă de pe rafturi ”Maus”, roman grafic de Art Spiegelman, pentru că pe copertă era o svastică.

Autoritățile ruse au exercitat timp de mai mulți ani un control strict cu privire diseminarea simbolurilor naziste în sfera publică, uneori inspectând magazinele de jucării și anticariatele.

Mai multe persoane au fost aduse în fața justiției pentru ”extremism” și ”incitare la ură” pentru glume sau caricaturi privind simbolurile naziste pe internet.