Pneumonia Covid-19 se dovedește benignă în patru cazuri din cinci și mortală în numai 2,3% din cazuri, potrivit unui studiu vast făcut în China pe mai mult de 70.000 de persoane. Boala apărută în decembrie la Wuhan (centru) a contaminat peste 72.000 de persoane, din care aproape 1.900 mortal, potrivit La Tribune de Geneva, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Centrul chinez de control și prevenție a maladiilor a făcut un studiu care se referă la 72.314 de cazuri confirmate, suspecți, diagnosticați clinic și asimptomatici de pneumonie virală constatate din 11 februarie. Este vorba de cel mai mare studiu făcut de la începutul epidemiei.

Iată principalele concluzii ale studiului publicat de Jurnalul chinez de epidemiologie

* Vârsta a treia în situație de risc.

* Maladia este benignă în 80.9% din cazuri, “gravă” în 13,8% din cazuri și “critică" în 4,7% din cazuri.

* Persoanele în vârstă de peste 80 de ani au cel mai mare grad de risc, cu o rată a mortalității de 14,8%.

* Pacienții deja afectați de boli cardiovasculare sunt cei mai amenințați de un final fatal, înaintea diabeticilor sau persoanelor care suferă de maladii respiratorii cronice sau de hipertensiune.

* Nu s-a înregistrat niciun deces la copii sub 10 ani, chiar dacă cel puțin doi nou-născuți au fost contaminați în pântecul mamei.

* Până la 39 de ani, rata mortalității rămâne foarte scăzută, de 0,2%, apoi crește cu vârsta.

* Bărbații sunt mai expuși decât femeile unui sfârșit fatal (2,8% față de 1,7%).

Factorul Wuhan

Aproape 86% dintre persoanele contaminate locuiesc la Wuhan sau au fost în orașul în care virusul a apărut într-o piață unde se vând animale vii. Orașul este în carantină de facto din 23 ianuarie, ca și o mare parte a provinciei, Hubei, unde sunt ținuți izolați în total 56 de milioane de locuitori.

Tribut greu plătit de personalul medical

În total, 3.019 de medici și alt personal medical au fost contaminați, din care 1.688 grav. Cinci au murit din 11 februarie. Printre cazurile grave, 64% lucrau în spitalul din Wuhan, la fel ca doctorul Li Wenliang, care a fost reprimat de poliție în decembrie pentru că a dat alarma. Decesul lui din cauza coronavirusului la începutul lunii a produs un val de furie în China.

”Foarte contagios”

Virusul este foarte contagions. “Noul coronavirus s-a propagat foarte repede în decurs de 30 de zile dintr-un singur oraș la toată țara”, subliniază studiul.

”Tendință de scădere”

Epidemia a atins “un prim vârf” între 24 și 26 ianuarie, chiar în momentul în care autoritățile au pus Wuhan în carantină. O “tendință de scădere” se profilează din 11 februarie, cu o încetinire a numărului de noi cazuri de contaminare, în special în afara Hubei.

Pe 13 februarie, autoritățile chineze au lărgit definirea maladiei pentru a include cazurile “diagnosticate clinic” printr-o radiografie pulmonară și nu numai prin teste de laborator. Această schimbare s-a tradus printr-o creștere brutală a numărului de decese și contaminări.

Raportul lasă să se înțeleagă că decizia de a închide Wuhan și regiunea sa a contribuit la încetinirea ritmului de contagiune.

”Nouă creștere posibilă”

Virusul s-a răspândit în momentul în care sute de milioane de chinezi călătoreau din nord în sud cu ocazia Noului an lunar, cea mai mare sărbătoare din calendar.

Acest lung concediu a fost prelungit pentru a reduce riscul de contagiune generalizată. Dar pe măsură ce oamenii se întorc acasă cu trenul, cu mașina sau cu avionul, există un risc de “creștere posibilă a epidemiei”.

Virusul se poate și “adapta cu timpul pentru a deveni mai virulent”, avertizează raportul, care cere corpului medical să “rămână vigilent”.