Președintele rus Vladimir Putin l-a demis, marți, pe unul dintre consilierii săi cei mai emblematici, Vladislav Surkov, arhitectul „verticalei puterii”, despre a cărui plecare s-a scris de mai multe săptămâni, relatează AFP.

Vladislav Surkov si Vladimir Putin (2012)Foto: archive.government.ru

Demiterea lui Surkov (55 de ani) a fost anunțată printr-un decret prezidențial publicat pe site-ul Kremlinului. Eventualele sale noi funcții nu au fost însă făcute publice.

Surkov fusese deja înlocuit la 11 februarie de șeful adjunct al Administrației prezidențiale Dmitry Kozak (61 de ani) în calitatea de negociator-șef pentru conflictul din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova și Kiev.

Vladislav Sourkov este pentru mulți dintre opozanții ruși o „oaie neagră” întrucât el este cel care, din funcția deținută în Administrația prezidențială, a organizat la începutul anilor 2000 instaurarea unui sistem de putere cu o mass-media ținută sub control, o opoziție docilă în Parlament și reprimarea contestării publice.

El este artizanul conceptului de „verticală a puterii”, o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin.

Din 2014, Sourkov a fost principalul strateg rus în criza ucraineană, marcată de anexarea Crimeei în 2014 și un conflict sângeros între forțele Kievului și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, conflict soldat deja cu peste 13.000 de morți.