Acord iminent între Washington și talibani (surse concordante)
"Toate detaliile au fost finalizate și consiliul conducător (al talibanilor) a dat aprobarea sa echipei de negociatori talibani", a afirmat surse din cadrul insurgenților afgani, din Pakistan.
La Doha, un înalt oficial afgan a asigurat că acest acord ar putea fi semnat în 29 februarie în Qatar, dacă "reducerea violenței" anunțată de talibani și americani este respectată.
Acest armistițiu parțial, care urmează să dureze o săptămână, a fost încheiat în vederea semnării acestui acord, care prevede o retragere a trupelor americane în schimbul unor garanții de securitate din partea insurgenților.
Dacă va fi semnat, ar deschide etapa următoare a negocierilor, de această dată între talibani și guvernul din Kabul, cu obiectivul unui acord global de pace.
În mai multe rânduri, talibanii și Washingtonul au părut pe punctul de a semna acest prim acord, fără a ajunge însă acolo. În septembrie 2019, negocierile directe au fost întrerupte de Donald Trump, pentru a le relansa în noiembrie.
Joia trecută, președintele american a afirmat că un acord bilateral este "foarte aproape".
"Și ultima oară noi eram pregătiți să semnăm acordul dar președintele american Trump a luat decizia de a face pași înapoi în privința a ceea ce fusese decis de echipele de la Doha", a afirmat sursa talibană.
"De această dată, va avea loc", a asigurat el.
Sâmbătă, președintele afgan Ashraf Ghani, a cărui realegere tocmai a fost anunțată oficial, a spus că se așteaptă la un acord între SUA și talibani în zece zile.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății / Mandatul cu care USR-PLUS merge în ședința coaliției
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani