Talibanii și Washingtonul sunt pe punctul de a semna în Qatar un acord istoric, după peste un an de negocieri, au afirmat marți surse concordante citate de AFP.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Toate detaliile au fost finalizate și consiliul conducător (al talibanilor) a dat aprobarea sa echipei de negociatori talibani", a afirmat surse din cadrul insurgenților afgani, din Pakistan.

La Doha, un înalt oficial afgan a asigurat că acest acord ar putea fi semnat în 29 februarie în Qatar, dacă "reducerea violenței" anunțată de talibani și americani este respectată.

Acest armistițiu parțial, care urmează să dureze o săptămână, a fost încheiat în vederea semnării acestui acord, care prevede o retragere a trupelor americane în schimbul unor garanții de securitate din partea insurgenților.

Dacă va fi semnat, ar deschide etapa următoare a negocierilor, de această dată între talibani și guvernul din Kabul, cu obiectivul unui acord global de pace.

În mai multe rânduri, talibanii și Washingtonul au părut pe punctul de a semna acest prim acord, fără a ajunge însă acolo. În septembrie 2019, negocierile directe au fost întrerupte de Donald Trump, pentru a le relansa în noiembrie.

Joia trecută, președintele american a afirmat că un acord bilateral este "foarte aproape".

"Și ultima oară noi eram pregătiți să semnăm acordul dar președintele american Trump a luat decizia de a face pași înapoi în privința a ceea ce fusese decis de echipele de la Doha", a afirmat sursa talibană.

"De această dată, va avea loc", a asigurat el.

Sâmbătă, președintele afgan Ashraf Ghani, a cărui realegere tocmai a fost anunțată oficial, a spus că se așteaptă la un acord între SUA și talibani în zece zile.