Un tribunal turc a achitat marți mai multe figuri majore ale societății civile, printre care celebrul mecena Osman Kavala, o decizie neașteptată la capătul unui proces emblematic pentru situația drepturilor omului în Turcia, scrie AFP.

Osman KavalaFoto: osmankavala.org

Tribunalul din Silivri, în apropiere de Istanbul, i-a achitat pe cei 16 acuzați "în absența unor dovezi suficiente" pentru acuzațiile de "tentativă de răsturnare a guvernului".

Aceștia erau acuzați de implicare în manifestațiile antiguvernamentale din 2013, cunoscut sub numele de Mișcarea din Gezi.

Tribunalul a ordonat eliberarea lui Kavala, un om de afaceri și filantrop încarcerat de mai mult de doi ani în cadrul acestui dosar.

După anunțul deciziei, zeci de persoane prezente în tribunal pentru a-i susține pe cei 16 acuzați au izbucnit în aplauze.

Prin acest dosar, Kavala a devenit simbolul represiunii orchestrate împotriva societății civile în Turcia, în special după tentativa de puci din 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, urmată de epurări masive.

Kavala, o figură cunoscută în cercurile intelectuale din Europa, era acuzat că a finanțat mișcarea din Gezi împotriva lui Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Acesta risca închisoarea pe viață.