Curtea Supremă din India s-a pronunțat luni în favoarea egalității de drepturi în rândul forțelor armate, obligând astfel Guvernul să le acorde femeilor funcții de comandă și tratament egal cu cel al bărbaților în cadrul armatei indiene, scrie CNN.

Steagul IndieiFoto: Pexels

Hotărârea este privită ca o decizie reper pentru armata indiană, iar, prin aceasta, femeile vor fi de acum eligibile pentru aceleași promăvări, ranguri și pensii precum omologii lor de sex masculin.

„Această schimbare vine în sprijinul femeilor – și nu le va ajuta doar pe cele din armată, ci pe toate femeile din întreaga țară și din lume”, le-a declarat locotenent-colonelul Seema Singh reporterilor, după hotărârea judecătorească.

Decizia vine după ce reprezentanții Guvernului au susținut în fața instanței că ofițerii de sex feminin nu sunt adecvați fizic și fiziologic să dețină posturi permanente în forțele armate.

„Femeile-ofițer trebuie să se ocupe de maternitate, de obligațiile casnice față de copiii și familiile lor și probabil nu sunt adecvate vieții de soldat în forțele armate”, a fost poziția Guvernului central.