Tensiunile de pe scena internațională. Acesta a fost subiectul dezbătut la Conferinţa de Securitate care se desfăşoară la Munchen, Germania, una dintre cele mai importante platforme de discuții pe probleme de apărare și securitate, potrivit IlSole24ore, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Participanții, de cel mai înalt nivel, şi-au exprimat deja o primă preocupare, tradusă într-o listă de urgențe globale faţă de care atenția mass-mediei și cea a guvernelor nu este la înălţimea gravităţii faptelor.

Cele 10 probleme critice privesc țări și relațiile internaționale bilaterale. E vorba de Afganistan, Yemen, Etiopia, de jihadismul din Burkina Faso, de Libia, Statele Unite-Iran, Coreea de Nord, India și Pakistan, Venezuela, Ucraina.

La lucrările conferinţei au participat 500 de politicieni proeminenți, inclusiv 35 de șefi de stat, printre care se află şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Aceasta este cea de-a 56-a Conferință de Securitate care si-a incheiat lucrările pe 15 februarie. China a participat şi ea la lucrări. Wang Yi, consilier de stat și șeful diplomației chineze, a acceptat invitația președintelui Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger și a ministrului german de externe, Heiko Maas.

Zilele trecute, Wang Yi și Heiko Maas s-au întâlnit pentru „a cincea rundă” a dialogului strategic China-Germania privind diplomația și securitatea.

Unul dintre cele mai ''calde'' subiecte de la acest summit a fost ruptura dintre Statele Unite și Europa, cu deriva protecționistă condusă de Trump. Prin urmare, un Occident mai puțin coeziv și mai vulnerabil.