Ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a declarat -duminică- că i-a cerut omologului său rus Serghei Lavrov cu o zi în urmă ca regimul sirian să înceteze atacurile asupra ultimului bastion rebel în regiune Idlib, potrivit AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Atacurile asupra Idlib trebuie să înceteze şi este necesar să se stabilească o ultimă încetare a focului care va trebui să nu fie încălcată", a declarat ministrul turc jurnaliştilor în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen în cursul căreia el s-a întâlnit cu Lavrov.

Susţinute de raiduri aeriene ale aliatului său rus, trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi-au intensificat asaltul împotriva regiunii Idlib, în nord-vestul Siriei. Tensiunea a crescut între Ankara şi Moscova după moartea a 14 turci ucişi în bombardamentele forţelor guvernamentale siriene în regiune.

În virtutea unui acord încheiat în 2018 între Moscova şi Ankara, Turcia dispune de 12 de posturi de observare în provincia Idlib, dintre care patru în zona controlată de regimul sirian, potrivit responsabililor turci.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ceruse Damascului să se retragă din aceste posturi până la sfârşitul lunii februarie, în caz contrar Ankara "urmând să ia lucrurile în propriile mâini".

În pofida acordului lor de dezescaladare, forţele regimului sirian susţinute de raidurile aeriene ruseşti au efectuat un asalt pentru cucerirea regiunii, ucigând sute de persoane.

O delegaţie turcă urmează să meargă la Moscova luni, după o vizită a responsabililor ruşi săptămâna trecută care s-a încheiat fără niciun acord concret.

Turcia, care îi susţine pe rebeli şi Rusia, aliată a Damascului, au lucrat în strânsă colaborare în dosarul sirian, deşi cele două ţări se află în tabere opuse în acest conflict care durează de nouă ani.