Statele Unite vor finanța proiectele energetice până la valoarea de un miliard de dolari în țările din centrul și estul Europei pentru a întări independența energetică față de Rusia, a anunțat sâmbătă secretarul american al SUA, Mike Pompeo, relatează AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

”Ca semn de susținere a suveranității, prosperității și independenței energetice a prietenilor noștri europeni (...) Statele Unite au intenția de a acorda până la un miliard de dolari finanțare țărilor din centrul și estul Europei membre a Inițiativei celor Trei Mări”, care aduce laolaltă 12 state membre ale Uniunii Europene, a spus el la conferința de securitate de la München.

”Vrem să galvanizăm investițiile din sectorul privat din sectoare energetice pentru a proteja libertatea și democrația din lume”, a adăugat el.

Inițiativa celor Trei Mări aduce laolaltă 12 țări din Uniunea Europeană cuprinse între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

Obiectivul Inițiativei este de a întări cooperarea dintre membrii săi în domeniile energetic, infrastructură și securitate, în special vis-a-vis de Rusia, pe care mulți dintre membri o consideră o amenințare directă.

Contestă, în special, la fel ca Statele Unite, proiectul gazoductului Nord Stream 2 care vizează dublarea livărilor directe de gaz natural rus spre Europa de vest pe sub Marea Baltică pentru a ajunge în Germania.

Statele Unite a adoptat sancțiuni împotriva companiilor asociate cu construcția Nord Stream 2, crezând că acest gazoduct va crește dependența europenilor de gazul rus și ca atare va crește influența Rusiei.