Sute de protestatari antiguvernamentali au mărșăluit sâmbătă în mai multe cartiere din Hong Kong față de planurile guvernului de a transforma anumite clădiri în centre de carantină pentru coronavirus, cerând închiderea totală a graniței cu China continentală, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestele - care au escaladat în iunie din cauza posibilei amenințări de preluare a puterii de către Beijing asupra orașului, pe care Beijingul o neagă - și-au pierdut din intensitate în ultimele săptămâni, în timp ce panica privind coronavirusul a ținut oamenii în case.

Dar furia crește din nou în timp ce șeful executivului, Carrie Lam, a refuzat să închidă complet granița cu China continentală, unde a izbucnit epidemia, iar anumiți angajați din sistemul sanitar, dar și cetățeni au ieșit să protesteze.

Sâmbătă, sute de oameni au protestat în mai multe cartiere scandând ”Eliberați Hong Kongul, Revoluția timpurilor noastre”, ”opuneți-vă clinicilor pentru pneumonie”. Cei mai mulți protestatari au purtat măști chirurgicale și mulți au fost îmbrăcați în negru.

Unele clădiri din acele cartiere, Tai Po, Tin Shui Wai și Aberdeen, au fost desemnate ca potențiale spații pentru carantină.

Imaginile difuzate de televiziuni arată că poliția a arestat mai multe persoane și a folosit spray lacrimogen.

Acum trei săptămâni, un grup de protestatari a reușit să stopeze transformarea unei clădiri noi din Hong Kong într-o astfel de clinică pentru carantină.

Guvernul a închis majoritatea punctelor de graniță cu China, dar Carrie Lam consideră că închiderea totală a granițelor este una ”neadecvată”, ”discriminatorie” și ”puțin practică”.