​Acordurile destinate să pună capăt violenței în estul Ucrainei sunt pe cale de fi încălcate, relatează Aljazeera.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Puțin a cerut vineri liderului ucrainean Volodymyr Zelenskyy să achieseze la acordurile de pace pentru a elimina conflictul de cinci ani dintre forțele de la Kiev și separatiștii susținuți de Moscova, a declarat Kremlinul într-o declarație dură, vineri.

Putin și Zelenskyy au discutat despre soluționarea conflictului, a spus Kremlinul, adăugând că Putin a subliniat importanța „implementării complete și necondiționate” a acordurilor de pace realizate de Occident.

Franța și Germania au ajutat la intermedierea așa-numitelor acorduri de la Minsk, dar rezultatele acestora sunt slab observabile, iar procesul de pace a stopat, în esență. Acordul din 2015 solicită retragerea armelor grele, refacerea controlului de la Kiev la granițele sale, o autonomie mai largă pentru regiunile deținute de separatiști din Donetsk și Lugansk și organizarea alegerilor locale.

Dar, Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenskyy, a pus la îndoială această posibilitate de a organiza alegeri în estul Ucrainei, în prezența grupurilor „armate ilegale” și fără ca autoritățile de la Kievul să controleze frontierele din est.