​În 2019, cheltuielile globale pentru apărare au crescut cu aproximativ 4% față de 2018, cea mai mare creștere anuala, conform BBC.

Parada militara ruseasca de Ziua VictorieiFoto: Captura RT

Cifrele sunt incluse în bilanțul militar din acest an, publicația anuală a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), care urmează să fie lansat mai târziu în această dimineață la Conferința de securitate de la Munchen.

Procentual, cheltuielile pentru apărare în Europa sunt, de asemenea, în creștere, atingând niveluri care nu au mai fost atinse dinaintea crizei financiare, o creștere de aproximativ 4,2% față de 2018.

Practic, este o reflecție a unei lumi în schimbare și a întoarcerii concurenței între state. Atât în SUA, cât și în China, cheltuielile cu apărarea au crescut cu 6,6% în 2019, deși rată de creștere se accelerează în SUA, în timp ce încetinește în China.

În Asia, unde cheltuielile cu apărarea au crescut de câțiva ani ca răspuns la creșterea Beijingului ca superputere regională, continuă tendința. În general, cheltuielile cu apărarea în Asia au crescut cu 50% într-un deceniu, determinate de creșterea nivelului PIB al regiunii.

Germania, o țară criticată de Donald Trump, a contribuit cu o treime din creșterea totală a cheltuielilor europene pentru apărare. Se calculează că suma cheltuită cu apărarea de către Germania a crescut cu aproximativ 9,7% între 2018 și 2019. Cu toate acestea, Berlinul a scăzut în continuare obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Bilanțul militar calculează că doar șapte membri ai NATO îndeplinesc în prezent acest obiectiv: Bulgaria, Grecia, Estonia, România, Letonia, Polonia și Marea Britanie.