Un oficial chinez de top a recunoscut vineri că noul coronavirus este o provocare profundă pentru țară, dar a apărat gestionarea epidemiei de catre administratia de la Beijing.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un amplu interviu acordat Reuters, la Berlin, consilierul de stat Wang Yi, care este și ministru de externe al Chinei, a cerut Statelor Unite să nu ia măsuri inutile de răspuns contra virusului care ar putea împiedica comerțul, călătoriile și turismul.

"Per ansamblu epidemia este sub control”, a spus el. „Această epidemie a venit cu adevărat foarte brusc. A adus o provocare în China și în lume ”.

„Am făcut eforturi complete de prevenire și control a epidemiei, eforturi atât de cuprinzătoare, încât nu-mi pot imagina nici o altă țară care să poată face acest lucru”, a spus Wang, adăugând că orice lider dintr-o altă țară ar găsi sarcina foarte dificilă.

Virusul, care a venit pe fondul unui război comercial dur între Statele Unite și China, a adus noi tensiuni adiacente pe mai multe fronturi între cele mai mari economii ale lumii. De asemenea, a reprezentat una dintre cele mai dificile provocări pentru președintele Xi Jinping, de când acesta a preluat puterea, în 2013.

Beijingul a criticat Statele Unite în special pentru luarea de măsuri drastice cu privire la coronavirus, care au inclus interzicerea călătoriei pentru vizitatorii din China. Statele Unite au fost primele care au anunțat că evacuează cetățenii din Wuhan, orașul aflat în epicentrul focarului de virus.

"Unele țări au luat măsuri, inclusiv carantina, care sunt rezonabile și de înțeles, dar altele au reacționat excesiv, ceea ce a declanșat panică inutilă", a mai spus oficialul chinez.

Wang a respins ideea conform căreia China nu a fost suficient de transparentă în tratarea inițială a focarului. Cei mai mulți oficiali ai Partidului Comunist din provincia Wuhan și Hubei, unde se află orașul, au fost concediați săptămâna această.