​Peste 1.700 de cadre medicale din China au fost infectate cu noul tip de coronavirus, iar șase medici și asistenți au murit, potrivit unui bilanţ anunţat vineri de guvern, care subliniază riscurile care apar în spitalele copleşite de epidemie, potrivit AFP. Anunţul vine la o săptămână de la moartea, din cauza virusului, a unui medic care încercase să alerteze autorităţile chiar de la începutul epidemiei, decesul său provocând furie pe reţelele de socializare.

CoronavirusFoto: Pixabay.com

"La 11 februarie, la ora 24.00, 1.716 de cazuri de infectare confirmate au fost semnalate în ţară în rândul personalului medical", a declarat Zeng Yixin, director adjunct al Comisiei Naţionale de Sănătate. "Dintre acestea, şase persoane au murit", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Majoritatea cazurilor, mai exact 1.102, au fost raportate în oraşul Wuhan, capitala provinciei Hubei şi centrul acestei epidemii de pneumonie virală cu Covid-19.

De asemenea, în rândul medicilor şi infirmierelor din alte municipalităţi ale provinciei au fost raportate 400 de cazuri de infectare.

Din cauza afluxului de pacienţi în spitalele din Hubei şi a lipsei de materiale de protecţie (măşti, combinezoane integrale, ochelari, mănuşi), o parte din personalul medical riscă să fie infectat cu coronavirusul.

Nemulţumirea populară a fost puternică în ultimele săptămâni cu privire la gestionarea crizei de către autorităţile locale din Wuhan şi Hubei, acuzate că au întârziat să ia măsuri preventive.

Această nemulţumire s-a transformat în furie după moartea de vinerea trecută a lui Li Wenliang, un oftalmolog de 34 de ani, unul dintre primii medici care au alertat autorităţile chineze cu privire la apariţia epidemiei.

Bilanţul se apropie de 1.400 de morţi. SUA pune la îndoială veridicitatea informațiilor

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus, revizuit de China în urma eliminării "duplicatelor" din statistici, s-a apropiat vineri de 1.400 de morţi, iar Statele Unite acuză "lipsă de transparenţă" din partea Beijing-ului, conform AFP.

Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare.

Comisia Naţională de Sănătate din China, care acţionează ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese în ţară în ultimele 24 de ore, însă a retras din bilanţul la nivel naţional 108 decese recenzate anterior în provincia Hubei, epicentrul epidemiei. Comisia justifică această revizuire prin "duplicatele din statistici", constatate după "verificări". În urma acestora, bilanţul epidemiei la nivel naţional a fost redus la 1.380 de morţi.

După ce iniţial a felicitat Beijing-ul pentru modul profesionist în care a gestionat epidemia, Casa Albă s-a distanţat vizibil joi.

"Suntem puţin dezamăgiţi de lipsa de transparenţă din partea chinezilor", a declarat presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump. "Este Biroul politic (organul de conducere al Partidului Comunist, n.r.) cu adevărat onest cu noi?", s-a întrebat oficialul american.

El a acuzat în special că Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experţi americani în China: Autorităţile chineze "nu ne lasă să mergem", a insistat Kudlow.

Între timp, oraşul Wuhan, unde a apărut noul coronavirus în luna decembrie, şi provincia Hubei, din jurul său, rămân izolate de lume de mai bine de trei săptămâni.

Chiar dacă China concentrează aproximativ 99% din cazuri, epidemia de Covid-19 menţine întreaga lume în alertă, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare în 20 de ţări.

Japonia a anunţat joi seara al treilea deces atribuit virusului în afara Chinei continentale, cel al unui octogenar - după două decese, unul în Hong Kong şi altul în Filipine.

În Vietnam, comuna Son Loi (cu 10.000 de locuitori) din apropiere de capitala Hanoi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile după descoperirea a şase cazuri de coronavirus. Este prima astfel de măsură din ţară.

SUA, la rândul lor, s-au declarat "profund îngrijorate" de vulnerabilitatea Coreei de Nord - o altă ţară care se învecinează cu China -, spunând că este gata să contribuie la operaţiunile de ajutor.

Cu toate acestea, principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne pachebotul de lux Diamond Princess, aflat încă în carantină în Japonia, lângă Yokohama (est): 218 cazuri de infectare au fost confirmate pe vas, inclusiv 44 de cazuri noi anunţate joi.

În schimb, sutele de pasageri ai unei nave de croazieră americane, Westerdam, au putut debarca vineri în Cambodgia, după ce pachebotul a rătăcit pe mare peste zece zile, în condiţiile în care cinci porturi asiatice i-au interzis acostarea de teama unei posibile infectări cu coronavirus. Potrivit companiei care operează pachebotul, la bord nu au fost detectate cazuri de infectare cu coronavirus.

După o întâlnire, joi, a miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, comisarul european Stella Kyriakides a dat asigurări că "toate statele membre au planuri de acţiune" în faţa epidemiei şi că până în prezent nu a fost raportată o penurie de medicamente.

Temerile de infectare au provocat anularea mai multor târguri internaţionale majore, inclusiv a Salonului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona.

În timp ce activitatea din China rămâne paralizată, impactul asupra economiei globale continuă să crească. Epidemia a dus deja la o "reducere potenţială de 4-5 miliarde de dolari" a veniturilor companiilor aeriene din întreaga lume, a anunţat joi Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI). (Sursa: Agerpres)