Peste 85.000 de condamnări legate de posesia și consumul de canabis vor fi șterse automat din caziere printr-un program-pilot computerizat lansat în California, stat în care posesia și vânzarea canabisului în scopuri recreaționale au fost legalizate din 2018, anunță AFP.

CanabisFoto: Pexels

Aceste condamnări, unele vechi de 60 de ani, au cauzat în multe situații probleme în găsirea unui loc de muncă sau a unei locuințe.

Legea californiană, care a legalizat deținerea și vânzarea plantei în scopuri recreaționale, a oferit de asemenea posibilitatea persoanelor condamnate pentru fapte care au încetat să constituie infracțiuni să ceară unui judecător ștergerea cazierului de condamnările anterioare.

Procesul a fost început inițial de cei cu condamnări dar s-a dovedit dificil și costisitor, motiv pentru care doar 3% din cei eligibili au apelat la justiție pentru ștergerea cazierului.

Admițând aceste dificultăți, autoritățile din California au decis albirea automată a cazierelor până la 1 iulie 2020, o sarcină colosală pentru sistemul judiciar din statul american.

ONG-ul Code for America, al cărui scop declarat e ajutarea autorităților din Statele Unite „să intre în era digitală”, a intrat în parteneriate cu mai multe ținuturi din California, oferindu-le un algoritm capabil să identifice automat cazurile eligibile.

„Această tehnologie poate analiza eligibilitatea a mii de condamnări în câteva secunde, ceea ce îi scutește pe procurori de a examina fiecare caz în parte în arhive”, au declarat reprezentanții ONG-ului.