Epidemia provocată de coronavirus ar putea produce probleme în aprovizionarea cu medicamente în Europa, deoarece o mare parte din principalele active farmaceutice este fabricată în Asia, a avertizat Academia franceză de farmacie, informează La Libre Belgique, potrivit Rador.

MedicamenteFoto: Comisia Europeana

„Epidemia de Covid-19, în China, ar putea face să planeze o gravă amenințare asupra sănătății publice în Franța și în Europa, în măsura în care 80% din principalele active farmaceutice utilizate în Europa sunt fabricate în afara spațiului economic european, din care o mare parte în Asia”, apreciază Academia.

„Trebuie mutată producția de materii prime farmaceutice”, susține Academia de farmacie, potrivit căreia deținerea fabricării materiilor prime de folosință farmaceutică a devenit o miză strategică națională și europeană.

„Din cauza numărului mare de verigi din lanțul de producție, este suficientă o catastrofă naturală sau sanitară, un eveniment geopolitic, un accident industrial, pentru a produce întreruperi de aprovizionare care pot duce la lipsirea pacienţilor de tratamentele de care au nevoie”, amintește Academia.

„Nu avem a priori vreun semnal de alarmă privind o prăbușire a producției, dar suntem foarte atenți”, a comentat numărul 2 din ministerul francez al Sănătății, Jérôme Salomon, miercuri seară, într-o conferință de presă referitoare la evoluția situației legate de coronavirus în Franța.

„Situația din China atrage măsuri de blocare extrem de puternice, cu o reducere a activității care afectează toate sectoarele. Suntem atenți pe plan mondial și european la consecințele pe care le au aceste reduceri de activitate asupra comerțului mondial, și implicit în acest sector important al produselor de sănătate”, a adăugat el.