Senatul american a adoptat joi o rezoluție menită să limiteze capacitatea președintelui Donald Trump de a lansa o acțiune militară împotriva Iranului fără aprobarea Congresului, o nouă lovitură pentru liderul de la Casa Albă, care va fi nevoit să facă uz de dreptul său de veto, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Camera superioară a Congresului SUA a votat cu largă majoritate (55 de voturi pentru, la 45 împotrivă) această rezoluție inițiată de democrați, dar susținută și de opt aleși republicani, aceștia din urmă deținând majoritatea în Senat.

Documentul îl obligă pe președinte să ceară „o dezbatere și un vot în Congres”, singurul abilitat să declare război, conform Constituției, înaintea inițierii oricărui „război ofensiv” împotriva Republicii islamice.

Textul subliniază, însă, că președintele păstrează capacitatea de a lansa o acțiune militară în caz de atac „iminent” asupra țării.

Rezoluția urmează să fie trimisă acum Camerei Reprezentanților, care e controlată de democrați și unde are mari șanse să fie aprobată.

Donald Trump a transmis deja că va respinge, prin veto, această rezoluție care, spune el, dă „un semnal foarte prost” la Teheran.

De altfel, el a făcut acest lucru și anul trecut, după ce Congresul a adoptat o rezoluție care solicita încetarea oricărui sprijin american acordat coaliţiei saudite în războiului din Yemen.